Complexgegevens

Complexnummer
516147

Omschrijving

Inleiding

Het complex van de Haagsche Maatschappij voor Gasdistributie (Loosduinen) bestaat uit een WOONHUIS annex gasstation uit 1927 in de stijl van de Interbellum-architectuur en een GASHOUDER en is gelegen aan de rand van het centrum van Naaldwijk. De dienstwoning met kenmerken van de late Amsterdamse school heeft een aangebouwde winkelruimte. Daarnaast bevinden zich op het terrein een REGULATEURSHUISJE en een onderhoudsschuurtje, de laatste modern. De gashouder is de laatste van zijn soort in de provincie en doet nu dienst als drinkwateropslag. N.B. Het op het terrein aanwezige onderhoudsschuurtje is voor bescherming van ondergeschikt belang.

N.B. De gashouder is t.b.v. de wateropslag verbouwd, waarbij het ijzeren vakwerk is verwijderd.

Omschrijving

De gashouder bevindt zich pal achter de dienstwoning; het regulateurshuisje bevindt zich aan de straatzijde bevindt.

Waardering

Het gasdistributiecomplex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en industriële waarde door de plaats die het complex inneemt in de geschiedenis van de regionale nutsbedrijven.

Het gasdistributiecomplex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorsiche waarde, met name de in utilitaire stijl opgetrokken telescopische gashouder.

Het gasdistributiecomplex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie die de onderdelen met elkaar onderhouden.

Het gasdistributiecomplex is van belang vanwege de gaafheid en herkenbaarheid van de onderdelen.

Het gasdistributiecomlex heeft zeldzaamheidswaarde vanwege de zeldzaamheid van de gashouder.