Complexgegevens

Complexnummer
516707

Omschrijving

OMMEL, GEMEENTE ASTEN

Marialaan, bij 16,

COMPLEX

Inleiding.

PROCESSIEPARK, op 13 april 1914 gesticht in opdracht van pastoor van de Pas. Het park is aangelegd op een rechthoekig terrein, ten zuiden van de in 1960-63 gebouwde kerk Maria Praesentatie. Tegen de zijmuur van de kerk is een openlucht altaar aanwezig, in processiemaanden wordt het terrein tussen kerk en park gevuld met banken en kunnen er missen plaats vinden.

Het geheel ligt aan de rand van Ommel, aan de doorgaande weg.

Omschrijving.

Centraal in het park ligt een Calvarieberg. Aan de voet daarvan staat een offerblok. Vanuit de Calvarieberg zijn straalsgewijs een vijftal zandpaden aangelegd. Om de Calvarieberg staan zes kapelletjes met voorstellingen van het Mirakel van Ommel, verbonden aan de vondst van een uit de dertiende eeuw daterend Byzantijns beeldje (rijksmonument nr. 8442). De kapelletjes zijn met elkaar verbonden door een zandpad. In een grotere cirkel eromheen zijn de veertien kruiswegstaties geplaatst, eveneens aan een rondgaand zandpad. In de zuid-oosthoek van het park is in 1933 een Lourdesgrot geplaatst. Tussen de paden zijn grasvelden met begroeiing aangelegd. De oorspronkelijke beplanting bestaande uit berkebomen etc. is uitgedund. Jonge aanplant, onder andere rododendronstruiken zijn toegevoegd. Aan de straatzijde wordt het park begrensd door een haag en een laag smeedijzeren hek. Toegang tot het park geschiedt echter via de zijkant die aan een groot openlucht altaar (tegen de zijmuur van de kerk) grenst.

Waardering.

Het park is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarden die het heeft als bijzonder voorbeeld van een typologische ontwikkeling en als uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme; namelijk de geschiedenis van de Mariadevotie in dit kerkdorp welke een meer dan lokale uitstraling heeft gehad. De sculpturen in de bedevaartskapellen hebben kunsthistorische waarde. Het geheel is authentiek en gaaf bewaard.