Complexgegevens

Complexnummer
517682

Omschrijving

Inleiding

Het COMPLEX van de ALGEMENE BEGRAAFPLAATS met PARKAANLEG en AULA, werd in 1895 werd door de gemeente Amersfoort langs de Soesterweg aangelegd. De opdracht voor de Algemene Begraafplaats bestond uit twee delen: het ontwerpen van de begraafplaats op een rechthoekig terrein en het ontwerpen van een poortgebouw waarin naast een woning voor de beheerder van de begraafplaats een kleine ontvangstruimte diende te worden ondergebracht. De opdracht voor de aanleg van de begraafplaats werd uitgevoerd door de Amersfoortse landschapsarchitect H.F. Hartogh Heys van Zouteveen, die voor de Engelse landschapsstijl koos.

Stadsarchitect W.H. Kam kreeg de opdracht voor het ontwerp van het poortgebouw annex aula. Kam leverde twee ontwerpen, die eenzelfde hoofdopzet kennen, echter met stijlverschillen. In het ene ontwerp overheersen elementen uit de neo-Hollandse renaissance in het andere ontwerp elementen uit de neogotiek. Het tweede ontwerp werd uitgevoerd.

Omschrijving

Het rechthoekige terrein van de Algemene begraafplaats is begrensd door de Soesterweg aan de zuidzijde, de Noordewierweg aan de noordzijde en de Willibrordusstraat aan de oostzijde. De westzijde is begrensd door de achterzijden van de woningen aan de Tulpstraat. Het terrein is afgescheiden van de openbare ruimte door een hekwerk. Aan de zijde van de Soesterweg geeft een poortgebouw toegang tot het terrein. Voor het poortgebouw is een dubbele oprit en een klein plantsoen gelegen.

De Algemene Begraafplaats bestaat uit de volgende onderdelen:

1. de aanleg van de begraafplaats

2. het poortgebouw annex aula

Waardering

De Algemene Begraafplaats is van algemeen belang vanwege zijn architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een begraafplaats aangelegd in Engelse landschapsstijl met een daarmee samenhangend poortgebouw in overgangsarchitectuur. De begraafplaats is eveneens van betekenis als overblijfsel van de funeraire geschiedenis.