Complexgegevens

Complexnummer
517868

Omschrijving

Inleiding

Boerderijcomplex 'Westdorp' bestaat uit een BOERDERIJ met een bouwkundig daaraan verbonden zomerhuis annex boenhok, een vrijstaande SCHUUR en een TOEGANGSHEK. De overige bijgebouwen zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. De boerderij is in 1891 gebouwd (het zomerhuis is vermoedelijk van oudere datum) in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, die gebaseerd is op het in Midden-Holland gangbare langhuistype. Woon- en bedrijfsgedeelte liggen hier ieder onder een eigen dak en het stalgedeelte heeft een middenvoergang. Karakteristiek voor de veeteeltboerderijen in de Rijnstreek is het zomerhuis met bijbehorend boenhok en spoelhuis, welke vanwege de functie grenst aan een steekslootje, zoals ook hier het geval is.

Op een plankje, gevonden in het woongedeelte van de boerderij staat over de stichting van de boerderij met potlood: "J. Boers/Hazerswoude 18 July 1891 D. Hopenbrouwer 18 July 1891 Koudekerk". De boerderij zou gebouwd zijn op de fundamenten van een voorganger, waarbij de huidige kelder wellicht de oorspronkelijke kelder zou kunnen zijn. Het stalgedeelte is in 1924 verlengd, onder dezelfde nokhoogte als de bestaande stal. Inwendig is de indeling van de boerderij grotendeels nog intact en is ondermeer de houtconstructie in de stal met standvinken en kapstanten nog aanwezig. In het woongedeelte hebben enkele wijzigingen plaats gevonden zoals een modernisering van de keuken. In 1996 is het zomerhuis, waarin ondermeer een balkenplafond, bakoven en waterfornuis bewaard bleven, gerestaureerd.

Omschrijving

Boerderijcomplex 'Westdorp', bevindt zich op een vrijwel rechthoekig kavel in de Hondsdijkse Polder ten westen van de dorpskern van Koudekerk aan de Rijn. Gelegen aan de noordoever van de Oude Rijn is het complex gesitueerd in een waardevol landschappelijk gebied met een Middeleeuwse strokenverkaveling. Diverse boerderijen stammen nog uit de 17de eeuw. Daarnaast staan er diverse 19de-eeuwse, deels gebouwd ter vervanging van bestaande. De boerderij ligt op ruime afstand van de weg met de voorgevel (zuid) naar de weg gekeerd. De schuur staat ten westen ervan, evenwijdig aan de boerderij, maar ligt iets verder terug en begint ongeveer ter hoogte van het bedrijfsgedeelte van de boerderij. Het zomerhuis ligt ten oosten en springt iets terug ten opzichte van het woongedeelte en begint ongeveer ter hoogte van de werkkeuken, waarmee het is verbonden. Aan de zijkanten (noord, oost, west) wordt het erf omgeven door slootjes, die doorlopen tot aan de schuur (west) en langs het boenhok en zomerhuis (oost). Het erf is aan straatzijde toegankelijk door een op een dam (met duiker) geplaatst smeedijzeren toegangshek en een van grind voorzien oprijpad. De erfbeplanting concentreert zich langs het oprijpad en verder hoofdzakelijk voor het huis, waar sprake is van enige tuinaanleg, bestaande uit een gazon en diverse loofbomen en heesters, waaronder een plataan, kastanjebomen en een (rode) beuk. Ten westen van erf ligt een boomgaard. Aan de noordzijde wordt het erf afgesloten door een houten hekwerk en gaat het over in weiland.

Waardering

Het boerderijcomplex 'Westdorp' is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als vrij gaaf boerenerf uit het eind van de 19de eeuw met een voor Midden-Holland en meer specifiek voor de Rijnstreek karakteristieke langhuisboerderij met daarbijbehorend zomerhuis en schuur.

Van architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een vrij sober vormgegeven boerderij in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De bouwkundige onderdelen zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Van ensemblewaarde vanwege de onderlinge ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang van de gebouwen.

Het complex heeft een belangrijke stedenbouwkundige waarde door de beeldbepalende situering langs de Oude Rijn en meer in het bijzonder als onderdeel van een historische waardevolle boerderijstrook langs deze rivier.