Complexgegevens

Complexnummer
519112

Omschrijving

Inleiding

Het complex bestaat uit het MISSIEHUIS ST. FRANCISCUS XAVERIUS van de Duitse congregatie Societas Verbi Divini (1) dat gebouwd werd in 1916-17 en uitgebreid in 1925-27 met begraafplaats (2) en Heilig Hartbeeld (3). De begraafplaats werd in 1927 in gebruik genomen. Het Heilig Hartbeeld dateert uit 1930.

Omschrijving

Het missiehuis ligt op een ruim en groen perceel met de middenrisaliet aan het einde van een oprijlaan. Het gaat om het hoofdgebouw met aangebouwde kapel en H. Hartbeeld. Andere bijzondere onderdelen, zoals het zwembad met kleedhokjes uit 1929-1930, zijn verdwenen.

Het missiehuis werd omgevormd tot bejaardentehuis en daartoe verbouwd en uitgebreid met een paviljoen achter de bestaande bouw. Dit laatste onderdeel wordt niet beschermd.

Waardering

Het complex van het missiehuis is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de ontwikkeling van het katholicisme, in het bijzonder de stichting van kloosters en missiehuizen door congregaties ten behoeve van de opleiding van hun leden; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het opleidingsgesticht onder Duitse invloed. Het is van belang voor de architectuurgeschiedenis vanwege de uiterst strenge vormgeving met een vermenging van elementen van de typologie van de kostschool met elementen ontleend aan de industrie-architectuur. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang der onderdelen en de inbedding in een landschappelijke omgeving met onder meer bomenlanen. Het is in hoofdlijnen gaaf bewaard gebleven.