Complexgegevens

Complexnummer
519133

Omschrijving

Inleiding

Aan de westelijke zijde van de Baronielaan staat, in een bocht en met de toren in het verlengde van de as van de straat, het complex, bestaande uit KERK (1), gewijd aan het H. Hart van Jezus, met bijbehorende PASTORIE (2) en KLOOSTER (3). Kerk, pastorie en klooster zijn gebouwd naar een ontwerp van P.J. van Genk. De eerste aanleg, bestaande uit pastorie, toren en schip, dateert uit 1900-'01. Het gebouw is uitgevoerd in de stijl van de Neo-Gotiek. Van 1929 tot 1931 werden vervolgens transept en koor gerealiseerd, in aangepaste stijl.

De vestiging van het kerkgebouw werd door de Bredasche Bouwgrond Maatschappij, eigenaar van de voor bebouwing te verkopen gronden langs de zojuist aangelegde Baronielaan, bespoedigd door de op een markante plek gesitueerde grond goedkoop aan het kerkgenootschap aan te bieden. De oprichting van een parochie was, zo verwachtte men, een belangrijke stimulans voor de verkoop van de gronden.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het Bisdom Breda; het complex heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang voor de geschiedenis van de architectuur, met name vanwege de wijze waarop in het Interbellum de neogotische vormentaal op verstrakte wijze werd toegepast; het is van belang in het oeuvre van de architect Van Genk als laat voorbeeld van diens verwerking van Vlaamse neogotische motieven en vanwege de toepassing van een asymmetrische gevelcompositie; het complex heeft ensemblewaarden: het heeft betekenis als essentieel onderdeel het stadsdeel rondom de Baronielaan dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig van nationaal belang is en dat een belangrijk deel van zijn werking ontleent aan het bewust nagestreefde accent dat de zichtassen op de rijzige toren en de maat, schaal en detaillering van de overige complexonderdelen aan het straatbeeld geven; het heeft bijzondere betekenis voor het aanzien van als beschermd gezicht te beschermen wijk; gaafheid/herkenbaarheid: het complex is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.