Complexgegevens

Complexnummer
519168

Omschrijving

Inleiding

Aan de Bernadettestraat te Spoordonk, gelegen in het westen van de gemeente Oirschot, is tussen 1935 en 1939 een R.K.KERKGEBOUW (1) met bijbehorende voormalige R.K.PASTORIE (2) en R.K. SCHOOL (3) gebouwd, alle naar een ontwerp van de architect A.J.M. Rats in Traditionalistische stijl.

Omschrijving

De gebouwen zijn gebouwd in de kom van Spoordonk, aan de zuidelijke zijde van de Spoordonkseweg, de doorgaande weg naar Oirschot. Ze staan aan de zuidelijke en westelijke zijde van een open polygonaal terrein met gazon en een (oorspronkelijke) laanbeplanting van kastanjes. De kerk is in de oorspronkelijke staat gehandhaafd. Het ten zuiden van de kerk gelegen R.K. kerkhof heeft een eenvoudige symmetrische opzet en valt buiten de rijksbescherming. De graven, waaronder die van de architect (A.J.M. Rats 1901-'56), zijn merendeels naoorlogs. De pastorie is enkele jaren geleden verbouwd tot appartementen. De L-vormige school is na de oorlog uitgebreid. Tegen de eindgevels zijn aan de noordelijke en oostelijke zijde vleugels aangebouwd.

Waardering

Het complex van kerk, pastorie en school is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden in het Interbellum en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de traditionalistische volkskerk. Het geheel heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering die onder meer verwijst naar ambachtelijke bouwtradities en is van kunsthistorisch belang door de interieuronderdelen. Het complex is tevens van belang als voorbeeld in het oeuvre van de architect Rats. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp Spoordonk. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid van een dergelijk kerkelijk centrum met landelijke ligging uit het interbellum.