Complexgegevens

Complexnummer
520196

Omschrijving

Inleiding

Nederlands Hervormde KERK (H. Johanneskerk), bestaande uit de middeleeuwse toren, het schip uit 1923 en het koor dat uit de middeleeuwen dateert. Ten tijde van de bouw van het kerkschip werd ook het HEKWERK geplaatst aan de noordwestzijde van de toren, in de hoek van het aangrenzende marktplein.

Complex-omschrijving

Van de van oorsprong 15de eeuwse Johanneskerk zijn de westelijke toren en, in verkorte vorm, het oostelijke koor gespaard gebleven. De middeleeuwse Johanneskerk is met haar noordzijde grenzend aan een hoek van het marktplein, gelegen in de dorpskern. Alleen aan de zuid- en oostzijde is zij geheel vrij gesitueerd. De bebouwde omgeving van de kerk herinnert nauwelijks aan een middeleeuws verleden maar wordt grotendeels bepaald door bebouwing daterend van rond 1900 met nadruk op na-oorlogse aanvullingen.

Waardering

Nederlands Hervormde Kerk bestaande uit van oorsprong middeleeuwse toren en 15e eeuws koor en schip uit 1923 met bijbehorend herkwerk.

-Van architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten in in- en exterieur zoals gave verhoudingen en rijke detailleringen van het kerkschip (in de stijl van de Amsterdamse school), toren en gotische koor (met contemporaine muur- en gewelfschilderingen).

-Van stedenbouwkundige waarde vanwege haar ligging aan de zuidzijde van het kerkplein. De kerk vormt door haar afmetingen en bijzondere silhouet een karakteristiek beeld in de dorpskern van Heerde.

-Van cultuurhistorische waarde vanwege zijn bestemming welke is verbonden met een religieuze ontwikkeling vanuit het oorspronkelijke gebruik als kerk reeds vóór de Hervorming en de moderne inpassing ten behoeve van de Nederlandse Hervormde Gemeente.