Complexgegevens

Complexnummer
520421

Omschrijving

Inleiding

Ten zuiden van de niet beschermde Nederlands Hervormde kerk bevindt zich de begraafplaats. Deze dateert uit de achttiende en negentiende eeuw en heeft verschillende interessante grafmonumenten uit die tijd. Beschermd worden twee familiegraven uit circa 1851 en 1872 met elk een ijzeren hekwerk van hoogwaardige kwaliteit. De GRAFMONUMENTEN zijn opgetrokken in een neogotische en een eclectische stijl. De overige grafmonumenten vallen buiten de van rijkswege geldende bescherming.

Omschrijving

De begraafplaats is een ruwweg rechthoekig terrein dat gelegen is tegen de oude stadsomgrenzing van Werkendam. Op de begraafplaats zijn nog diverse oude bomen aanwezig. Het kerkhof is door middel van een haag afgescheiden van de straat. De te beschermen graven bevinden zich aan de noordzijde van de begraafplaats.

Waardering

Het complex bestaande uit twee grafmonumenten is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als kwalitatief hoogwaardig voorbeeld van toegepaste neogotische en neoclassicistische stijl in met name de hekwerken en grafstenen. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.