Complexgegevens

Complexnummer
520504

Omschrijving

Inleiding

Het complex Kapel in 't Zand is op een groot driehoekig terrein gesitueerd en wordt aan de oostzijde begrenst door de Heinsbergerweg; aan de westzijde door de Parklaan en aan de zuidzijde door de pastoor Peutestraat. In de noordelijke punt van het complexterrein is de kapel gesitueerd. Ten zuiden van de kapel en hiermee verbonden het carrévormig klooster.

Het overige complexterrein wordt in beslag genomen door de kloostertuin en het kruisweg- en processiepark.

De kapel werd in 1895-1896 gebouwd naar een ontwerp van architect Joh. Kayser in een neo-gotische stijl.

Het carrévormig klooster werd in 1863 gebouwd naar een ontwerp van architect Carl Weeber. De bouwstijl is traditionalistisch met elementen neo-gotiek.

Het kruisweg- en processiepark is in het zuidelijk deel van het complexterrein gesitueerd. Het park werd aangelegd in 1919/1920 naar een grondplan van Dr. P. Cuypers.

Omschrijving

De toegepaste bouwmaterialen voor kapel en klooster zijn baksteen en verschillende soorten natuursteen. De bouwstijl van de kapel is neo-gotiek; het klooster werd gebouwd in een traditionalistische stijl met elementen neo-gotiek.

Waardering

Het gehele complex bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociaal-economische en geestelijke ontwikkeling binnen de architectuur van roomskatholieke kloostercomplexen. Het complex is cultuurhistorisch tevens van belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en typologische ontwikkeling.

Architectuurhistorische waarden ontleent het complex aan zijn bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur, aan het bijzondere belang van diverse objecten voor het oeuvre van de de architecten Dr. P. Cuypers, Joh. Kayser en Carl Weeber en wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van de ontwerpen.

Het kruisweg- en processiepark is van belang voor de geschiedenis van de tuin- en parkarchitectuur. Ensemblewaarden ontleent het complex aan de situering en daarmee van bijzonder belang voor het aanzien van Roermond en wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen.

Het complex is van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur van de gebouwen, de deels hoogwaardige architectonische kwaliteit van m.n. de kapel. Het complex is tevens van algemeen belang wegens de architectuurhistorische, cultuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid.