Complexgegevens

Complexnummer
520805

Omschrijving

Inleiding

Het voormalige CellebroedersKLOOSTER dateert in oorsprong uit de vijftiende eeuw. Nadat de Geuzen bezit genomen hadden van Gouda in 1572 werd het gebouw bestemd als Latijnse School. Vervolgens werd in 1849 de Latijnse School omgevormd tot gymnasium en weer later in gebruik genomen als Werkinrichting tot Wering der Bedelarij. In 1899 werd een KOETSHUIS in Neo-Hollandse-Renaissance stijl aan het complex toegevoegd. Na de oorlog werd het complex gebruikt als bejaardentehuis. Thans is het koetshuis als woonhuis in gebruik.

Omschrijving

Het op haakvormige plattegrond opgetrokken voormalige klooster is met de lange zijde aan de Groeneweg gesitueerd. Tegen de linker zijgevel is het op rechthoekige grondslag opgetrokken koetshuis gebouwd op dezelfde rooilijn.

Waardering

Het voormalige KLOOSTER met KOETSHUIS is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde en in stedenbouwkundig opzicht vanwege de beeldbepalende situering.

Het complex is van cultuurhistorische waarde als oude vestigingsplaats van een kloosterorde.

Het complex is van architectuurhistorische waarde vanwege de ouderdom, en de architectonische vormgeving met verschillende elementen uit verschillende perioden.

Het complex is van belang vanwege de hoge mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.