Complexgegevens

Complexnummer
521671

Omschrijving

Inleiding en omschrijving

Het complex R.K. Kerk H.Hart van Jezus te Nieuwenhagerheide omvat de uit 1917 daterende pastorie en de tussen 1919-1924 gebouwde kerk van de gelijknamige katholieke parochie. Beide gebouwen werden ontworpen door de Sittardse architect Joseph Wielders in een door het Expressionisme beïnvloede bouwtrant.

Pastorie en kerk zijn vrijstaand gesitueerd aan de noordzijde van de Hoogstraat. De pastorie bevindt zich aan de westzijde van de kerk.

Waardering

Het complex van R.K. H. Hart kerk van Jezus en de pastorie zijn van cultuurhistori sche waarde en vertegenwoordigen algemeen belang als uitdrukking van de regionale maatschappelijke ontwikkeling op geestelijk gebied in het eerste kwart van de twintigste eeuw. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de Expressionistisch beïnvloede bouwtrant. Pastorie en kerk zijn vanwege de toegepaste bouwstijl van belang voor de ontwikkeling van het oeuvre van architect Joseph Wielders. Pastorie en kerk kenmerken zich door een opvallende materiaaltoepassing en een bijzondere ornamentiek. Het complex is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de mijnstreek in het eerste kwart van de twintigste eeuw en van belang voor het aanzien van de gemeente Landgraaf.

Het complex is in hoge mate gaaf bewaard gebleven en van belang voor de visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. Bovendien beschikt het geheel, mede vanwege de relatieve ouderdom, in regionaal opzicht over een redelijke architectuurhistorische zeldzaamheidswaarde.