Complexgegevens

Complexnummer
521702

Omschrijving

Inleiding.

De HERENBOERDERIJ 'Hoeve Cecilia' dateert grotendeels uit 1908-1914 met de oudste delen uit circa 1832. Het complex bestaat uit een woonhuis met achtergelegen wagenschuur annex bijkeuken (onderdeel 1) en een landbouwschuur (onderdeel 2). Het woonhuis vertoont elementen van de Chalet-stijl; de landbouwschuur is opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl. De oorspronkelijke toegangspoort met hekpijlers aan de kop van de dreef is aan het begin van de jaren negentig van de twintigste eeuw -in stijl- vervangen. Twee oorspronkelijk tot het complex behorende landarbeiderswoningen zijn in 1940 bij een wraakactie van Duitse soldaten verwoest. De hoeve ontleent haar naam aan Cecilia Mol, die samen met haar echtgenoot A. Snoeijs in 1897 voor zoon Petrus C.H. Snoeijs de reeds bestaande bedrijfsgebouwen aankocht van de familie Nelemans.

Omschrijving.

Beide gebouwen liggen aan het einde van een met monumentale kastanjebomen afgezette keiendreef die de hoeve verbindt met De Langeweg. De landbouwschuur is gelegen aan de westzijde van de dreef en beslaat een L-vormige plattegrond. Het woonhuis is gesitueerd aan de oostzijde van de dreef en beslaat tesamen met de achtergelegen wagenschuur annex bijkeuken eveneens een (ten opzichte van de schuur gespiegelde) L-vormige plattegrond. Hierdoor omsluiten de gebouwen gezamenlijk een ruim en open achtererf.

Waardering.

Het boerderijcomplex 'Hoeve Cecilia', bestaande uit een woonhuis, oprijlaan met kastanjes en keibestrating en een voormalige landbouwschuur, is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het noordwestelijke Brabantse kleigebied en vanwege het belang voor de typologische ontwikkeling en aanleg van boerderijcomplexen. Het complex heeft architectuurhistorische waarden vanwege het belang van de in het complex vervatte bouwgeschiedenis, vanwege de constructietechniek, vanwege de voor een boerderij ongewoon representatieve stijlelementen en vanwege de hoogwaardige kwaliteit van het architectonisch ontwerp in combinatie met een bijzonder materiaalgebruik en verfijnde detaillering. Het complex heeft ensemblewaarden als karakteristiek onderdeel van de aan weerszijden van de provinciale weg tussen Made en Zevenbergen gesitueerde historische boerderijcomplexen. Verder vanwege de kwaliteit van de samenstellende onderdelen en de functionele historisch-ruimtelijke relatie met de omliggende landbouwgronden en acceswegen. Het complex is van belang vanwege de herkenbaar bewaard gebleven hoofdvormen in relatie tot de structurele gaafheid van de agrarische omgeving. Het complex is van belang wegens een architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid.