Complexgegevens

Complexnummer
522065

Omschrijving

Inleiding

KEUTERBOERDERIJ met SCHUUR, gebouwd laatste kwart 19de eeuw. De boerderij is uitgelegd op een rechthoekige plattegrond en is met de nokas van het rieten wolfsdak haaks op de weg gericht. De zich links van de voorgevel bevindende vrijliggende schuur is identiek gepositioneerd als de boerderij en is eveneens van een rieten dak voorzien. Op het erf komen voorts nog drie schuren voor en een kapberg die niet onder de bescherming vallen.

Het boerenerf dat deel uitmaakt van de buurtschap "Hoge Enk", is gesitueerd aan de Oude Harderwijkerweg die in het dorp de oost-westverbinding vormt. Een haagbeuk en drie grote beukenbomen voor de voorgevel scheiden de boerderij van de weg.

Het beschermde complex bestaat uit twee onderdelen:

- BOERDERIJ

- SCHUUR

Waardering

- Van architectuurhistorisch waarde vanwege het goede voorbeeld van een in \thoofdvorm eenvoudige, maar gaaf bewaarde hallehuis-boerderij met vrijstaande schuur. In de positionering van de onderdelen is sprake van een fraai complex gelegen in de historisch gegroeide buurtschap "Hoge Enk".

- Van stedenbouwkundig waarde vanwege de vrije ligging in het landschap en \tde belangrijke rol daarin.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de oorsprong van de boerderij die \tvermoedelijk teruggaat tot voor 1850. Daarmee behoort de boerderij tot de oudere bebouwing van de buurtschap "Hoge Enk". Het ensemble is van belang vanwege het zichtbaar houden van de ontwikkelings-geschiedenis van het boerenerf.