Complexgegevens

Complexnummer
522705

Omschrijving

Inleiding

COMPLEX 'Sonneheerdt', bestaande uit een VILLA met ERFSCHEIDING, gebouwd in neoclassicistische stijl in 1910 naar het ontwerp van E. Verschuyl, terugliggend en beeldbepalend gesitueerd in de as van de Nimrodlaan aan de noordzijde van de Hertog Hendriklaan in het Nimrodpark. Het grote terrein was oorspronkelijk halfcirkelvormig, terwijl in de loop der tijd aan de oost- en westzijde enkele woonhuizen werden gebouwd. De toegang tot het terrein bevindt zich aan de zuidoostzijde van de villa, de oprijlaan loopt in een boog naar de toegang in de oostgevel.

Omschrijving

De VILLA is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met aanbouw aan de west- en noordwestzijde, en een serre aan de westzijde. Het pand bevat een kelder, begane grond, verdieping en zolderverdieping onder schilddak bedekt met blauwe Engelse leien. De gevels zijn opgetrokken in rode verblendsteen op een plint. De ERFSCHEIDING bestaat uit een ijzeren spijlenhek waarin de toegang zich aan de zuidoostzijde bevindt. Een tweevleugelig ijzeren hek is gevat tussen twee hekpijlers, opgetrokken in rode verblendsteen met een hardstenen deksteen met de naam van de villa in verdiept uitgehouwen letters: 'SONNE/HEERDT'. Naast de rechter pijler bevindt zich een ijzeren voetgangershek.

Waardering

Het complex 'Sonneheerdt' is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa met erfscheiding in neoclassicistische stijl uit het eerste kwart van de twintigste eeuw en als onderdeel van de ontstaansgeschiedenis van villaparken, beeldbepalend gesitueerd in de as van de Nimrodlaan in het Nimrodpark.