Complexgegevens

Complexnummer
523093

Omschrijving

Inleiding

Het BOERDERIJ-COMPLEX 'LINGESTEIN' bestaat uit twee T-boerderijen behorend tot het hallenhuistype met middenlangsdeel en een Betuwse hooisteek en smeedijzeren HEK.

1.\tDe oude T-BOERDERIJ Lingestein.

2.\tDe jongere T-BOERDERIJ met bijschuur.

Omschrijving

De bouwgeschiedenis van het complex bestrijkt enkele eeuwen. De oude boerderij dateert uit de 17de eeuw, waarbij gebruik is gemaakt van oudere stenen of is in zijn geheel nog ouder. Vermoedelijk had de boerderij oorspronkelijk slechts één onderdeel dat van steen was nl. de kelder met opkamer, een zogenaamde 'stenen kamer'. Het voorhuis en de bijschuur van de jongere boerderij zijn rond 1867 gebouwd. Het bedrijfsgedeelte van de jongere boerderij is echter ouder. De bijschuur uit ca. 1867 is rond 1900 naar achteren uitgebreid. De boerderijen liggen vlak naast elkaar, slechts gescheiden door een osendrop, waarbij de voorgevel van de oude boerderij ongeveer op een lijn ligt met de achtergevel van het voorhuis van de jongere boerderij. Bij beide boerderijen is de voorgevel haaks op de as van de weg gericht. Achter de oude boerderij liggen de funderingen van een schuur en twee vijfroedige hooibergen. Het complex is markant gelegen op een enigszins verheven terrein aan de Erichemsekade langs de Linge. De voortuin heeft enkele oude fruitbomen en een prieel, dat wordt gevormd door geschoren coniferen. De voortuin is toegankelijk via een dubbel smeedijzeren draaihek.

Complexwaardering

BOERDERIJ-COMPLEX bestaande uit twee T-BOERDERIJEN met middenlangsdeel, waarvan een tevens met bijschuur en HEK uit resp. XVII, ca. 1867 en ca. 1900.

-\tVan architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een historisch gegroeid boerderij-complex met esthetische kwaliteiten in ontwerp en detaillering. De oude boerderij heeft architectuurhistorische waarde vanwege haar ouderdom, zeldzaamheid en gaafheid.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging op een verheven terrein aan de kade van het riviertje de Linge. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang tussen de afzonderlijke onderdelen.

-\tVan cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming, welke een uitdrukking is van een economische ontwikkeling nl. de opkomst van paardenfokkerijen in de Betuwe vanaf ca. 1850 en de neergang ervan in het begin van de 20ste eeuw. Het feit dat de oude boerderij niet is afgebroken is zeldzaam.