Complexgegevens

Complexnummer
523280

Omschrijving

Inleiding

De WONINGGROEPJE WELTEN bestaat uit twee straten met totaal drie blokken bebouwing aan één zijde van de weg. Het complex is gebouwd in 1921 naar ontwerp van architect J. Stuyt door Technisch Bureau "Ons Limburg" voor de Woningvereniging "De Volkswoning. De woningblokken bevatten woningen onder één kap, waarvan de hoekpanden een kwart slag zijn gedraaid. In 1986 zijn de woningen gerenoveerd. De wegen maken een schuine hoek met elkaar en tussen de tuinen lag nog een binnenruimte. Tegenwoordig worden de tuinen gescheiden door de Korenstraat. UITGESLOTEN VAN BESCHERMING zijn de prefab dakkapellen, de aanbouwen achter de woningen gebouwd omstreeks 1990 en alle rolluiken.

Omschrijving\t

De blokken arbeiderswoningen bestaan uit vier, zes en acht woningen, gelegen onder één kap. De hoekpanden zijn een kwart slag gedraaid. De panden zijn gebouwd in Traditionele stijl en hebben een baksteen optrek in een laag, gelegen onder een zadeldak met Hollandse pannen. De topgevels van de hoekpannen hebben gecementeerde vlakken tussen verticale rijen baksteen.

Waardering

De arbeiderswoningen van de woninggroep Welten bezitten cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling en vanwege de oorspronkelijke funktie. De architectuurhistorische waarde wordt bepaald als voorbeeld van het werk van J. Stuyt. De woningen waren onderdeel van een groter geheel dat wegens de situering verbonden was met de ontwikkeling en het aanzien van de stad Heerlen.