Complexgegevens

Complexnummer
523638

Omschrijving

Inleiding

Voormalig GEMEENTEHUISCOMPLEX van de gemeente Renkum uit 1866. In 1907 is het gemeentehuis verbouwd in Neo-Renaissancestijl. Het complex bestaat uit: 1. Het voormalige GEMEENTEHUIS 2. Het voormalige KOETSHUIS Het complex is gelegen in de kern van Oosterbeek, aan de noordzijde van de Utrechtseweg op een hellend terrein op de hoek met de Jan van Embdenweg. Dit eerste gemeentehuis van Renkum deed dienst van 1866 tot 1928 waarna het gebouw de functie van politiebureau kreeg. Tegenwoordig is het pand in gebruik als kunstuitleen en muziekschool. Het gemeentehuis werd gebouwd in 1866 en is in 1907 verbouwd en uitgebreid waarbij waarschijnlijk het huidige in een rijke Neo-Renaissancestijl uitgevoerde gebouw is ontstaan. In de linker zijgevel bevindt zich een fraai relief van S. BONGERS uit 1923 ter herdenking van de 25-jarige regering van koningin Wilhelmina. Aan de zijde van de linker zijgevel bevindt zich een smalle tuin. Rechts achter het gebouw bevindt zich het voormalige koetshuis.

Waardering

Voormalig GEMEENTEHUISCOMPLEX in Neo-Renaissancestijl.

-\tVan architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een in 1866 gebouwd, in 1907 in een rijke o.a. door de Franse Renaissance geïnspireerde Neo-Renaissancestijl verbouwd, gemeentehuis. Het voormalige gemeentehuis valt op door de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, de rijke ornamentiek en het materiaalgebruik. Het een en ander komt met name tot uitdrukking in de toepassing van gepleisterde speklagen, siermetselwerk en in de fraaie toren. Het interieur bezit nog meerdere, uit de diverse bouwfasen daterende interieurelementen.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de prominente ligging op de hoek van de Utrechtseweg en de Jan van Embdenweg in de kern van Oosterbeek alsmede als onderdeel van de voornamelijk uit de tweede helft van de negentiende eeuw daterende villabebouwing aan de Utrechtseweg. Deze weg, die de langgerekte 'ruggegraat' vormt die de kernen Oosterbeek, Doorwerth, Heelsum en Renkum aan elkaar rijgt, bezit een voor de gemeente Renkum kenmerkend bebouwingspatroon bestaande uit een lint van verspreid liggende villa's.

-\tVan cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een gemeentehuis van een kleine gemeente uit de tweede helft van de negentiende eeuw en het eerste decennium van de twintigste eeuw. Als zodanig is het complex tevens van belang als uitdrukking van de bestuurlijk ontwikkelingen in de negentiende en vroege twintigste eeuw in dit gebied.