Complexgegevens

Complexnummer
524216

Omschrijving

Inleiding complex

De rooms-katholieke begraafplaats met TOEGANGSHEK en KAPEL is gesitueerd achter (oostzijde) de rooms-katholieke kerk St. Jozef aan de Hamersveldseweg in het centrum van Leusden. De begraafplaats is in 1823 aangelegd nog vóór de bouw van de kerk. Het beslaat een rechthoekig terrein met rechthoekige vakken en rechte paden in oost-west richting. In 1916 zijn op de begraafplaats aan de noordwestzijde een toegangshek in de stijl van Berlage geplaatst en in de zuidoosthoek een neogotische kapel, beide ontworpen door H. Kroes. De uit Amersfoort afkomstige architect Kroes had in de periode 1895 tot 1905 de uit 1840 daterende kerk, verbouwd. Het toegangshek is in 1987 een kwartslag gedraaid, waarbij het hek in een oost-west as van de begraafplaats kwam te staan. De begraafplaats zelf en de kerk vallen buiten de bescherming.

Omschrijving complex

Het complex gesitueerd op de begraafplaats ten oosten van de rooms-katholieke kerk St. Jozef aan de Hamersveldseweg, bestaat uit de volgende onderdelen:

1. toegangshek 2. kapel

Het toegangshek in de stijl van Berlage bevindt zich aan de westzijde van de begraafplaats, links van de hoofdas. Aan het uiteinde van de hoofdas staat aan de zuidoostzijde van de begraafplaats de neogotische kapel.

Waardering complex

Het complex is van algemeen belang vanwege de funeraire cultuur- en architectuurhistorisch waardevolle onderdelen, te weten een toegangshek en kapel, beide in 1916 ontworpen door H. Kroes. Het complex is van ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele samenhang met de nabijgelegen rooms-katholieke begraafplaats en de kerk.