Complexgegevens

Complexnummer
524233

Omschrijving

Inleiding

Religieus complex 'Doopsgezinde kerk Zijdstraat', bestaande uit drie onderdelen: 1) DOOPSGEZINDE KERK (vermaning) met voormalige KOSTERSWONING, 2) vrij staand DUBBEL WOONHUIS en 3) ERFSCHEIDING.

Het complex is in 1926-1927 gebouwd naar het ontwerp van J.F. Staal ( 1879 - 1940) in de stijl van de Amsterdamse School met elementen uit de doopsgezinde kerkbouw en de Nieuwe Zakelijkheid.

Omschrijving

Het complex van de Doopsgezinde kerk met voormalige kosterswoning, aangebouwd aan de noordwestzijde, en losstaand dubbel woonhuis op de zuidhoek van het terrein, is gelegen tussen de Zijdstraat en de Gedempte Sloot. Het terrein wordt aan de zijde van de Zijdstraat begrensd door een erfscheiding, bestaande uit een lage gemetselde muur met ezelsrug en ijzeren toegangshekken. De gebouwen zijn opgetrokken in baksteen, met expressionistische detailleringen in metselwerk en houten onderdelen, onder een samenstel van met pannen gedekte zadel- en mansardedaken.

Waardering

Het complex 'Doopsgezinde kerk Zijdstraat' te Aalsmeer is van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorisch waarde als zeldzaam en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van religieuze bouwkunst uit de eerste helft van de 20ste eeuw in de stijl van de Amsterdamse School met elementen uit de Nieuwe Zakelijkheid, en als onderdeel uit het oeuvre van architect J.F. Staal. Tevens heeft het complex stedenbouwkundige waarde vanwege de prominente situering in de dorpskom.