Complexgegevens

Complexnummer
524399

Omschrijving

Inleiding

Het complex bestaat uit een neoromaanse KERK uit 1893-1895 van P. Stornebrink en PASTORIE in eclectische stijl uit 1896 van Th. Smeele, met elkaar verbonden door een TUSSENRUIMTE, en een neoromaanse KERKHOFKAPEL van C. van Hoof uit 1906.

Omschrijving

Het complex is gelegen buiten het centrum van Kaatsheuvel in het kerkdorp Berndijk, aan de zuidzijde van de Erasstraat. Samen met het niet ter bescherming voorgedragen Klooster van de Zusters van Schijndel en het bijbehorende Heilig Hart beeld, die aan de overzijde van de weg zijn gelegen, vormt het een katholieke groep.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft ensemblewaarde vanwege de functionele, bouwkundige en architectonische eenheid. Het heeft cultuur-historische waarde als uitdrukking van de katholieke emancipatie aan het eind van de negentiende eeuw. De kerk heeft architectuur-historische waarde als goed voorbeeld van een neoromaanse kerk met uitzonderlijk vroege centraliserende plattegrond en is van belang als typerend voorbeeld van het werk van de architect P. Stornebrink. Het complex is nog compleet en gaaf bewaard gebleven. De kerk is typologisch zeldzaam en bovendien een zeldzaam overblijfsel uit het oeuvre van de architect.