Complexgegevens

Complexnummer
525098

Omschrijving

Inleiding

WOONHUIS van het type herenhuis met KANTOOR in een aan de Neo-Hollandse Renaissance verwante bouwtrant met details in Art Nouveau uit 1909. De detaillering in het interieur is in Neo-Renaissance-stijl uitgevoerd. Het ontwerp is van de hand van de architect Johannes de Bie uit Gorinchem. De opdrachtgever was een fabrikant in kalkzandsteen, de heer H.F. de Groot, hetgeen de keuze van het bouwmateriaal verklaart. De Groot hield kantoor aan de Zusterstraat.

Omschrijving

Het woonhuis maakt onderdeel uit van de zuidelijke gesloten gevelwand aan de Grote Markt en bevindt zich binnen het beschermd stadsgezicht van Gorinchem. Op Grote Markt (en de daarmee verbonden Groenmarkt) liggen vrijstaande gebouwen, namelijk een kerk uit 1851 in Neo-Romaanse stijl, het Neo-classicistische stadhuis uit 1860 en een Wilhelminafontein uit 1898. Het pand ligt tegenover de kopse gevel van het stadhuis. Ter linkerzijde van Grote Markt 16 bevindt zich een - via het MSP (MIPnr. ZH-NS-221-34) als rijksmonument aan te wijzen - dubbel herenhuis, eveneens van architect J. de Bie. Het woonhuis bevindt zich op een diepstekend perceel, dat doorloopt tot en met de Zusterstraat. Aan deze straat bevindt zich het voormalige kantoor van de opdrachtgever, dat zich voegt in de gesloten gevelwand van de Zusterstraat. Tussen het woonhuis en het kantoor bevindt zich een tuin.

Waardering

Het complex Grote Markt16; Zusterstraat 6 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde.

Het woonhuis met kantoor heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van bedrijfsvoering aan het begin van deze eeuw.

Het woonhuis met kantoor heeft architectuurhistorische waarde vanwege de karakteristieke vormgeving in Neo-Hollandse Renaissance stijl met elementen uit de Art Nouveau, de detaillering en het materiaalgebruik.

Het woonhuis heeft stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de gesloten gevelwand aan de Grote Markt en vanwege de beeldbepalende ligging binnen het beschermde stadsgezicht van Gorinchem.

Het woonhuis met kantoor is gaaf in hoofdvorm, detaillering, materiaalgebruik en interieur.