Complexgegevens

Complexnummer
526818

Omschrijving

Omschrijving van het complex

Inleiding

Het complex Bekestein bestaat uit een versterkte HERENBOERDERIJ met resten van omgrachting en een vrijstaande SCHUUR. Het complex dateert uit ca. 1550 en is na 1894 verbouwd, waarbij het woonhuis verlaagd is. Het woonhuis is waarschijnlijk ouder en voortgekomen uit een klein kasteel. De schuur dateert uit XIXA en is in ca. 1900 verplaatst en gewijzigd. Het complex is opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant en ligt op een ruim erf, net buiten de kom van het dorp.

Omschrijving

Rechthoekig huis onder zadeldak met aanbouw onder lessenaarsdak. In het verlengde daarvan is een langwerpige stal onder zadeldak aangebouwd. Evenwijdig aan het huis staat een vrijstaande schuur onder afgewolfd dak.

Waardering

De herenboerderij met vrijstaande schuur genaamd Bekestein is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een versterkte herenboerderij op het platteland, wellicht voortgekomen uit een klein kasteel. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. Het heeft samen met de bijbehorende schuur en sporen van de omgrachting ensemblewaarde wegens de verbondenheid met de historisch-ruimtelijke ontwikkeling van het dorp Oploo.