Complexgegevens

Complexnummer
527716

Omschrijving

Omschrijving van het complex

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een BOERDERIJ uit het tweede kwart van de negentiende eeuw, behorende tot de hallehuisgroep en voorzien van een Hollandse stal, een BIJGEBOUW uit het tweede kwart van de negentiende eeuw, een BIJGEBOUW uit 1886 en het ERF.

Het complex is gelegen in een restant van de Eschpolder achter de Nesserdijk aan de noordoever van de Nieuwe Maas. De boerderij staat aan de oostzijde en is met de achtergevel naar het midden van het erf gericht. Aan de zuidwestzijde is een vrijstaand bijgebouw (kleine koestal) gesitueerd dat links een aangebouwde wagenberging bezit. Aan de noordzijde een vrijstaand bijgebouw waarin oorspronkelijk paarden- en jongveestal en wagenschuur waren ondergebracht. De boerderij en de kleine koestal zijn in een traditionele, vroeg negentiende-eeuwse trant gebouwd met overeenkomstige detaillering terwijl het noordelijke stalgebouw zich kenmerkt door een typisch laat negentiende-eeuwse architectuur en materiaalgebruik. De nokrichtingen van de boerderij en koestal staan haaks op de slotenverkaveling die dit gebied van oorsprong kenmerkt. Het agrarische bedrijf was oorspronkelijk gericht op de zuivelverwerking en was tot 1965 in gebruik als veeteeltbedrijf.

Van 1967 tot aan zijn overlijden in 1998 werd het complex bewoond door beeldhouwer Jan Vlasblom.

Waardering

Van oorsprong agrarisch complex bestaande uit een negentiende-eeuwse boerderij, twee bijgebouwen en het erf, van algemeen belang wegens cultuurhistorische en typologische waarden als goed bewaard gebleven voorbeeld van het voor Zuid-Holland karakteristieke boerderijtype van de hallenhuisboerderij met Hollandse stal, vanwege de ruimtelijke en historisch-functionele samenhang van de verschillende complexonderdelen en vanwege de bijdrage die erf en opstallen leveren aan het zichtbaar maken van de ontwikkelingsgeschiedenis van het complex.