Complexgegevens

Complexnummer
528212

Omschrijving

Omschrijving van het complex

Complex ROTTERDAMSCHE MANÈGE bestaande uit 3 onderdelen: een MANEGEGEBOUW, een STALGEBOUW en een dubbele DIENSTWONING. Het gebouwencomplex is gelegen aan de noordzijde van de Kralingseweg aan de zuidrand van het Kralingse Bos.

Het complex werd gebouwd in de jaren 1936-1937 naar ontwerp van architect W. van Tijen. De architectuur van de gebouwen van het complex kenmerkt zich door functionalistische uitgangspunten en heldere bouwvolumes met witgeverfde gevels onder met mastiek gedekte flauwhellende zadeldaken. De gebouwen zijn aan de oostzijde van een manègeterrein gelegen. De dubbele dienstwoning staat dicht aan de weg, het manègegebouw met binnenmanège en sociëteit sluit het terrein aan de korte zijde af en het stalgebouw strekt zich ten noorden hiervan richting het westen uit.

De manège ligt in het Kralingse Bos, waarvan de aanleg naar ontwerp van Gemeentewerken met name in de jaren vanaf 1933 vorm kreeg. Tot de aanleg van een groot park aan drie zijden van de Kralingse Plas was al besloten in 1911 en in de jaren erna werden diverse plannen gemaakt voor de invulling ervan om te voorzien in de door de verstedelijking toegenomen behoefte aan groenvoorziening en recreatiemogelijkheden in de buitenlucht.

Waardering

Complex ROTTERDAMSE MANÈGE gebouwd naar ontwerp van W. van Tijen gebouwd in 1936-37 bestaande uit 3 onderdelen, is van algemeen belang vanwege:

- de ouderdom;

- de typologische waarden als voorbeeld van een manege uit de periode 1930-1940;

- de zeldzaamheid in de monumentencategorie "maneges";

- de architectuurhistorische betekenis als representant van functionalistische architectuur uit de jaren dertig van de twintigste eeuw in Nederland zoals deze o.m. tot uitdrukking komt in de materiaaltoepassing en constructie, het streven naar licht en ruimte en de architectonische vormgeving van de functionele scheiding;

- de esthetische, functionele en ruimtelijke kwaliteiten van het ontwerp van Van Tijen;

- de architectonische en historisch-functionele samenhang van de gebouwen binnen het complex;

- de beeldbepalende ligging aan de Kralingseweg als onderdeel van het Kralingse Bos;

- de cultuurhistorische waarden als uiting van het sportverleden van ons land en meer in het bijzonder als uiting van de recreatieve ontwikkelingen rond de Kralingse Plas in de jaren dertig van de vorige eeuw.