Complexgegevens

Complexnummer
531067

Omschrijving

Inleiding

Op een onregelmatig, noord-zuid georiënteerd terrein opgetrokken schoolcomplex. Het complex bestaat uit de volgende samenstellende onderdelen: SCHOOLGEBOUW, MUUR MET TOEGANGSPOORT en SCHOOLPLEIN MET BANKEN, ontworpen in 1952-1956 door J.B. Ingwersen, C. de Geus en C.v.d. Bom ten behoeve van de Eerste Christelijke LTS Patrimonium.

Omschrijving

De complexonderdelen zijn qua vormgeving en materiaalgebruik ingedeeld en opgebouwd volgens de principe van het Functionalisme en in sterke mate geïnspireerd door Le Corbusier. Het gebruik van beton-brut en schokbeton, voor die tijd innovatief, is consequent doorgevoerd in het schoolgebouw en de bijbehorende objecten. Het schoolplein, de betonnen banken, de poort en de muur met het ingelegde reliëf vormen vanwege hun materiaalgebruik en vormgeving één geheel met het gebouw. De afwerking van het gebouw en de inrichting van het terrein laten daardoor een sterke onderlinge samenhang zien.

Het grasveld van 42 x 21 meter aan de zijde van de Vrolikstraat diende als openlucht gymnastiekveld, hier ligt nu een parkeerplaats. De geplande tweede turnzaal met stelruimte voor timmerlieden en een conciërgewoning aan de oostelijke zijde van het gebouw zijn nooit gerealiseerd.

Waardering

Het complex is van algemeen belang:

- wegens de ensemblewaarde van het ontwerp waarbij het buitenterrein met daarop de muur met toegangspoort en de banken bewust is meegenomen in het ontwerpproces en als onlosmakelijk geheel met het gebouw zelf moet worden beschouwd;

- wegens de architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van Functionalisme in Nederland en eerbetoon aan Le Corbusier;

- wegens de gaafheid van interieur en exterieur in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering;

- wegens de bijzondere kunsttoepassingen in interieur en exterieur.