Complexgegevens

Complexnummer
531278

Omschrijving

Inleiding

RK KERKCOMPLEX Sint Adrianus, bestaande uit een KERKGEBOUW met MUUR en HEILIG-HARTBEELD, en PASTORIE met TERRAS. Het complex is gebouwd in een van de neogotiek afgeleide stijl, de "Rotterdamse gotiek", met brede spitsbogen. Het complex met bijbehorende ommuring van het kerkplein is in 1928 ontworpen door Jos. Margry (Josephus Cornelius Franciscus; 1888-1982). In 1930-1931 gebouwd door aannemer Van Sambeek uit Haarlem. De architect heeft in zijn ontwerp een nieuw liturgisch uitgangspunt voor de kerkenbouw toegepast, waarbij onbelemmerd zicht op het hoofdaltaar een rol speelde. De kerk is de laatste van de 54 kerken die gebouwd zijn door de drie kerkenbouwmeesters uit de familie Margry (E.J., A.A.J. en Jos.).

De parochie van St. Adrianus gaat terug tot zeker het begin van de 14de eeuw. De bouw van de huidige kerk was een plaatselijk prestigeproject. Het koor is vanwege de situering van het aan de parochie geschonken terrein op het noordwesten georiënteerd. De kerk verving een eerdere St. Adrianuskerk van 1868 op een andere plaats, die wederom een voorganger had van 1790. Ook de huidige NH kerk was voor de reformatie een St. Adrianuskerk.

Waardering complex

Het complex is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als onderdeel van het oeuvre van de architect Jos. Margry en als laatste van een serie kerken en kerkcomplexen van de kerkenbouwers Margry; - vanwege de zeer zorgvuldig vormgegeven architectuur en de architectonische samenhang tussen kerk, pastorie en muur met beeld; - als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het katholieke kerkcomplex in het interbellum; - vanwege de ensemblewaarde van kerk en pastorie; - vanwege de situeringswaarde door de ligging op het plein en in de pastorietuin; - door het kerkhistorisch belang als voortzetting van de oude parochie van St. Adrianus; - beeldbepalend voor het centrum van Naaldwijk.