Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
26223
Complexnummer
529970 - Boerderijcomplex Loosdrecht
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82885/190
Kadastrale aanduiding
Loosdrecht G 1386
Oud-Loosdrechtsedijk 98, 1231 NC te Loosdrecht

Omschrijving

Inleiding

De achttiende-eeuwse boerderij is meerdere malen gemoderniseerd. Bepalend voor het huidige aanzicht is een ingrijpende verbouwing aan het eind van de negentiende eeuw en een verbouwing in 2001. Aan het eind van de negentiende eeuw werd de boerderij naar de toenmalige smaak verbouwd en voorzien van onder meer T-vensters. Naar alle waarschijnlijkheid zijn toen de zijgevels van het woonhuisgedeelte verhoogd waarbij de kaphelling is gewijzigd en de boerderij gedeeltelijk gepleisterd werd. In 2001 had de boerderij haar agrarische functie verloren. Het stalgedeelte werd toen verbouwd tot leefkeuken.

Omschrijving

De hallehuisBOERDERIJ is bevindt zich redelijk vooraan op een langgerekt perceel. Het volume is gebouwd op rechthoekige grondslag. Het wordt omgeven door een grindbak en bekroond door een rietgedekt zadeldak dat boven de voorgevel van een wolfseind voorzien is. In het dak zijn dakramen aanwezig. De gepleisterde voorgevel bezit drie naast elkaar geplaatste T-vensters met opgeklampte luiken op de begane grond. In de plint is een kelderlicht opgenomen, terwijl in de top een schuifvenster aanwezig is. Van de rechter zijgevel is het woonhuisgedeelte hoger opgetrokken en ongepleisterd. De gevel bezit hier onder meer twee T-vensters met opgeklampte luiken en een ingang met roedenbovenlicht. In het voormalige stalgedeelte zijn een met glas dichtgezette deuropening en twee halfronde stalvensters opgenomen. Het woonhuisgedeelte van de gepleisterde linker zijgevel is onder meer voorzien van een kelderlicht, een klein venster met luik ten behoeve van de opkamer en een ingang. De gevel van het stalgedeelte bezit onder meer drie halfronde stalvensters. De gepleisterde achtergevel is onregelmatig ingedeeld met drie deuropeningen en een roedenvenster op de begane grond. In de top is een vierkant roedenvenster opgenomen. In het interieur is de opkamer-kelderstructuur noemenswaardig, evenals de rode plavuizen op de vloer van de kelder. De constructie is deels nog origineel.

Waardering

De hallehuisBOERDERIJ is van algemeen belang:

- als voorbeeld van een achttiende-eeuwse boerderij;

- vanwege de architectuur- en bouwhistorische waarde vanwege de ouderdom, de toegepaste constructietechniek, de esthetische kwaliteiten van met name de voorgevel, de detaillering en bewaard gebleven interieurelementen;

- vanwege situationele en ensemblewaarden vanwege de functionele situering op het kavel, vanwege de samenhang met de overige opstallen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 529970. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)