Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
452733
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82986/196
Kadastrale aanduiding
's-Gravenhage P 7158
Jan van Nassaustraat 107, 2596 BS te 's-Gravenhage

Omschrijving

Inleiding.

Herenhuis uit 1901 in Art Nouveau op rechthoekige plattegrond naar ontwerp van J. Mutters, gebouwd in opdracht van de heer F. Blokhuis. Het pand is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing.

Omschrijving.

Herenhuis uit 1901, vormgegeven in een door het werk van de Belgische architect Paul Hankar geinspireerde Art Nouveau.

Het pand bestaat uit een lage parterre, een beletage, een verdieping en een zolderverdieping onder een met pannen gedekt schilddak met de nok evenwijdig aan de rooilijn. Op de nok staan twee pirons. De storende brede dakkapellen zijn later toegevoegd.De voorgevel is in schoon metselwerk opgetrokken met hardstenen plint, sierbanden en gebeeldhouwde ornamenten en heeft hoeklisenen die naar boven toe driemaal uitkragen en worden beëindigd met hardstenen ornamenten. De parterre heeft een drielichtvenster en een vleugeldeur met siertraliewerk en glas-in-lood in het bovenlicht.

De tweede bouwlaag heeft twee vensters en een travee met twee openslaande deuren naar het balkon, allen met gebogen middenstijlen. De vensters hebben hier ontlastingsbogen met sluitstenen en in de boogvelden driepassen met waaiervormig siermetselwerk. Over de breedte van vensters en balkondeur is een balkon met Art Nouveau siersmeedwerk aangebracht. Op de derde bouwlaag zijn zes vensters in een horizontale lijn. De vensters worden door muurdammen van elkaar gescheiden. De middenstijlen van deze vensterrij zijn eveneens gebogen. Boven de vensters is een natuurstenen fries aangebracht waarin fraai siermetselwerk. De gevel eindigt in een kroonlijst tussen de hoeklisenen. Het brede balkon en de serie van zes hoge ramen met het sierfries erboven zijn afgeleid van Paul Hankars huis in de Rue Defacqz 48 te Brussel uit 1897.

Waardering.

Herenhuis van architectuurhistorisch belang als een zeldzaam voorbeeld van Art Nouveau, geinspireerd op de architectuur van Paul Hankar; hoofdvorm, detaillering en toegepaste materiaal zijn gaaf. Tevens van belang als opvallend werk binnen het oeuvre van de architect J. Mutters.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1901
1901
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Mutters. J. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur