Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
489887
Complexnummer
21031 - Boerderijcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82859/66
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Havelte H 5001
Havelte H 5002
Overcingelaan 2 a, 7971 RC te Havelte
Overcingelaan 2, 7971 RC te Havelte

Omschrijving

Boerderij.

Omschrijving

Op een ruim eigen terrein gelegen grote in aanleg midden-17de-eeuwse dwarsdeelboerderij (1645 e.v.), opgetrokken uit (gedeeltelijk gepotdekselde) bruinrode handvormsteen en gedekt door een rieten schilddak met stronok met toef; schoorsteen op scheiding woonkamer en keuken; vlechtingen; muizetand; staafankers. In de gevel van het woongedeelte eenvoudige vermoedelijk laat-18de-/vroeg-19de-eeuwse opgeklampte met eenvoudig snijraam met aan weerszijden twee laat-18de-eeuwse/vroeg-19de-eeuwse 15-ruitsschuiframen met luiken. De kopse gevel van het woongedeelte blind met uitzondering van bedestede-raampje met luik. De (gepotdekselde) kopse gevel van het stalgedeelte oorspronkelijk blind maar thans voorzien van twee kleine vensters. In de ten dele gepotdekselde gevels van het voormalige bedrijfsgedeelte (verglaasde) baanderdeuren en staldeuren en -vensters van verschillend formaat.

In het interieur ondermeer van belang vloer van rode en grijze plavuizen, oorspronkelijk balkenplafond, wit betegelde schouw rustend op eenvoudig geprofileerde zandstenen pilasters, eenvoudige houten bedstedewand; 17de- eeuwse opgeklampte deur naar aangrenzende kamer, die is gelegen tussen kopkamer en voormalig stalgedeelte; deze 'tussenkamer' met eveneens oorspronkelijk balkenplafond, kent nagenoeg dezelfde inrichting als de 'kopkamer'; de bedestedewand doet hier echter dienst als scheidings- en kastenwand; in een der hoeken een wiemel. Stalgedeelte met met behoudens enige aanpassingen oorspronkelijk 17de-eeuws ankerbalkgebint met slietenzoldering en veestalling.

Waardering

In aanleg midden-17de-eeuwse boerderij met eind-18de/vroeg-19de-eeuwse detaillering van algemeen belang wegens

- ouderdom

- de verzorgde architectonische vormgeving van zowel ex- als interieur

- materaalgebruik en kenmerkende vormgeving

- de nog aanwezige waardevolle interieur-onderdelen

- de hoge mate van gaafheid en oorspronkelijkheid van ex- en interieur (constructieve onderdelen, materiaalgebruik, detaillering, indeling interieur, interieur-onderdelen)

- de visuele (en vroeger ook functionele) relatie met de schaapskooi en het ten dele met keitjes bestrate erf alsook de relatie met het nabij gelegen in aanleg uit dezelfde tijd daterende Huis Overcinge

- de ligging aan de met veldkeitjes bestrate voormalige postweg naar Coevorden.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 21031. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)