Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
491961
Complexnummer
491948 - Villa Betty
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82880/192
Kadastrale aanduiding
Amsterdam U 9556
Overtoom 243, 1054 HW te Amsterdam
Overtoom 245, 1054 HW te Amsterdam

Omschrijving

Object-omschrijving

In opdracht van E.A. Lehmann langs de Overtoom aan de straatzijde in neo-Renaissance-stijl uit 1900 op een rechthoekige plattegrond in rode baksteen opgetrokken koetshuis met koetsierswoning en poort op een hardstenen plint bestaande uit twee verdiepingen onder een samenstel van schild- en zadeldaken bedekt met zwarte pannen. De vorstpannen zijn voorzien van een ijzeren siermotief. Onder de overstekende dakgoot een rondlopend boogfries. De risalerende traveeën en de door de dakgoot brekende dakkapellen zijn voorzien van trapgevels met dekplaten. Alle vensters zijn voorzien van boogvelden met tracering en hebben een roedenverdeling.

Het koetshuis met koetsierswoning bestaat uit een voorhuis met dwarskap met haaks daarop twee achterhuizen. Een bakstenen muur en een bijgebouwtje omsluiten een aan de zuidzijde gelegen binnenplaats. Het rechterachterhuis is voorzien van een dakruiter en dakkapellen. De gevels worden verlevendigd door de toepassing van gepleisterde aanzet-, sluit- en hoekstenen, speklagen, decoratief uitgevoerde muurankers en decoratief metselwerk.

Waardering

Voormalig koetshuis met koetsierswoning en poort van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde alsmede van belang als onderdeel van het Villa Betty-complex en de prominente situering langs de Overtoom in een royale satdstuin nabij het Vondelpark.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 491948. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Koetshuis (G)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
exact
MRS-aanv.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
stijlzuiver
MRS-aanv.