Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506687
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82641/135
Kadastrale aanduiding
Maastricht E 978
Spoorweglaan 15, 6221 BS te Maastricht

Omschrijving

Inleiding

Art Nouveau HERENHUIS, 1910, gesitueerd in de gesloten wand van deSpoorweglaan. Gebouwd in opdracht van H.Rutten-Bailleux. De aanbouw aan de keukenuitbouw is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Herenhuis met souterrain, twee bouwlagen, mansardeverdieping en vliering op rechthoekige plattegrond, uitbouw van twee lagen onder plat dwars op achtergevel. In de oksel van achtergevel en uitbouw een houten veranda van een bouwlaag onder plat. Het hoofdvolume wordt gedekt door een samengesteld mansarde- zadeldak, met leien op het dakschild, bakgoten op klossen, muldenpannen, bakgoten, recente tuimelvensters achterdakvlak. Dakkapel op het dakschild met drie verticaal ingedeelde houten glas-in-lood vensters, geornamenteerd overstek.

Asymmetrisch ingedeelde voorgevel. Hoekrisaliet van één vensteras, hoekliseen en kroonlijst in rode baksteen. Terugliggend gevelveld over twee bouwlagen in gele baksteen, met speklagen. Geprofileerde breukstenen plint met hardstenen lijst, keldervensters met rooster.

Tussen plint en dorpellijst gestuct imitatierustica. Hardstenen balkonconsoles, Art Nouveau-smeedwerk in de balustrade. Hardstenen aanzet- en sluitstenen, dorpels en dorpellijsten.

In de eerste bouwlaag, een rechthoekige houten paneeldeur met smeedrooster, verdiept in een portiek. Twee rechthoekige houten vensters met glas-in-lood bovenlicht in een segmentbooglijst met vulstuk. In de tweede bouwlaag een segmentboogvormig houten T-venster en een ovaal gevormd houten kozijn, waarin dubbele balkondeuren, zij- en bovenlichten. Vensterstrekken.

Achtergevel en uitbouwen in grauwbruine baksteen, gemetseld in kruisverband. In de tweede laag van de achtergevel, boven de serre een segmentboogvormig, dubbel houten T-venster met verticaal geleed bovenlicht. Segmentboogvormige houten T-vensters, deur en kruiskozijn in de uitbouw van twee lagen onder plat. Serre met groot kozijn aan de tuinzijde, waarin centraal dubbel, rechthoekige houten terrasdeur, zijlichten met dichte onderpanelen, glas-in-lood bovenlichten.

De achtertuin wordt omgeven door een bakstenen muur met steunberen. Zeer gaaf INTERIEUR, waarvan de indeling oorspronkelijk is en waarin onder meer van belang zijn: de met mozaïeklijsten ingelegde terrazzovloeren in de gang, de houten vloeren in de woonvertrekken, stucrozetten en -lijsten, groen-, wit- en zwartmarmeren haardpartijen met messing beslag; Art Nouveau-gangschilderingen op oliebasis, overige gangwanden gemarmerd, incl. de lambrizering; houten trappenhuis met balustrade; houten gangornamenten in zuilvorm met cannelures en fantasiekapiteel; het Art Nouveau glas-in-lood in de lichtkoepel van de serre; schuif- paneeldeuren naar veranda met Art Nouveau paneelindeling, glas-in-lood en geÙtste venstervoorstellingen; schuifpaneeldeuren tussen woonkamer en salon; glas-in-lood vensters in de serrekozijnen.

Waardering

De architectuurhistorische waarden van het herenhuis worden bepaald door de bouwstijl, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, materiaalgebruik, ornamentiek en de zeer bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur.

Het herenhuis is een zeer belangrijk onderdeel van het stadsgedeelte op de oostelijke Maasoever, vanwege de situering tegenover het spoorwegstation ten zeerste verbonden met de ontwikkeling van de stad en van groot belang voor het aanzien van de stad.

Het pand beschikt over een zeer hoge mate van gaafheid van ex- en interieur en is van groot belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Bovendien is er sprake van een redelijke architectuurhistorische zeldzaamheid.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1911
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Rutten-Bailleux, H. ; Limburg
opdrachtgever