Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506739
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82836/194
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Maastricht D 4395
Maastricht D 4396
Maastricht D 4247
Onder het appartementencomplex aan de Brouwersweg, Maastricht

Omschrijving

Inleiding

LAGER- en IJSKELDERS van de voormalige BROUWERIJ De Zwarte Ruiter, (opgericht in 1871), gesitueerd onder de voormalige bedrijfsgebouwen van de brouwerij, die zich parallel aan de Brouwersweg uitstrekken. De aan de Brouwersweg gelegen kelderwoning aan de westzijde, het souterrain aan de oostzijde van de lagerkelders, alsmede alle boven de kelders liggende bedrijfsgebouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

De lager- en ijskelders van brouwerij De Zwarte Ruiter - een vroege industriële brouwerij, die in 1920 werd overgenomen door Heineken - bestaan uit een drietal ruimten, die geheel in baksteen zijn opgetrokken. Twee van de drie kelderruimten zijn gesausd, één kelder met schoon metselwerk.

De kelder met schoon metselwerk bevindt zich onder het westelijke gedeelte van het bedrijfsgebouw. (rondbogen, tongewelven, strekken).

In het verlengde daarvan strekt zich in oostelijke richting een verdiept gelegen, via traptreden bereikbare kelderruimte uit. Deze bestaat uit een halverwege naar het noorden uitzwenkende (segmentbogen, tongewelven) gang, waarop een zestal aan de zuidzijde doodlopende kelderruimten, met in hoogte verspringende tongewelven uitkomen.

Deels parallel aan beide kelders en daarmee verbonden via een smalle gang met tongewelf een ijskelder met aanzienlijk bakstenen tongewelf.

Waardering

De lager- en ijskelders van brouwerij de Zwarte Ruiter zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische alsmede een bijzondere uitdrukking van een technische c.q. typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de esthetische kwaliteiten van de kelders en de constructie van de gewelven. De kelders zijn gaaf bewaard gebleven en zijn van groot belang vanwege hun architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheidswaarde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Bierbrouwerij

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1871
1871
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver