Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508313
Complexnummer
508309 - Title
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82676/146
Kadastrale aanduiding
Middelburg L 3932
Loskade 35, 4331 HW te Middelburg
Loskade 37, 4331 HW te Middelburg

Omschrijving

Inleiding

Herenhuis, volgens gedenkplateau in 1893 gebouwd in eclectische stijl. Tweezijdig aangebouwd pand, momenteel deels als kantoor, deels als woning in gebruik.

Omschrijving

Herenhuis van twee lagen en een kapverdieping hoog en vijf traveeën breed. De voorgevel uitgevoerd als lijstgevel, onderbroken door een centraal geplaatste vlaamse topgevel en opgetrokken uit roodbruine machinale baksteen in kruisverband. Het geheel vertoont een mengeling van neo-gotische en neo-renaissance kenmerken. Geveldecoraties in de vorm van een gepleisterde plint, gevelbanden en boogblokjes; het tweedelige hoofdgestel voorzien van paarsgewijs aangebrachte, gedecoreerde consoles en metselwerk fries. In totaal zes ramen zijn pertwee gekoppeld in een verdiept gevelveld met een console-achtige decoratie tegen de tussenliggende muurdam. Sierlijke gevelankers. In de boogtrommel van het centrale verdiepingskozijn een tableau met jaartal.

Gerenoveerde, als H- respectievelijk T-type uitgevoerde raamkozijnen op de begane grond en de verdieping.

Twee rijk uitgevoerde entrees voor respectievelijk de begane grondlaag en de verdiepingen, elk voorzien van rijk gesneden deuren en een geprofileerd natuurstenen kalf waarboven een rondboogvormig bovenlicht met traceringen. Rondboogvormig raamkozijn in de vlaamse gevel. Recent zijn in de middentravee twee kleine balkons boven elkaar aangebracht welke het gevelbeeld nauwelijks verstoren. De achtergevel is een zeer sobere, gepleisterde gevel.

Schilddak gedekt met gesmoorde tuile du nord en voorzien van vierkante, met zink beklede makelaar boven het voorschild.

Het interieur bevat geen monumentale waarden.

Waardering

Herenhuis van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde van het exterieur en vanwege ensemblewaarde als onderdeel van het complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 508309. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1893
1893
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden