Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508318
Complexnummer
508309 - Title
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82676/93
Kadastrale aanduiding
Middelburg L 3924
Loskade 19, 4331 HW te Middelburg

Omschrijving

Inleiding

Herenhuis, in 1892 gebouwd in eclectisch-renaissancistische stijl naar ontwerp van J.A. Frederiks. Momenteel in gebruik als hotel-restaurant.

Omschrijving

Vijf traveeën breed pand, van een souterrain, twee bouwlagen en een kapverdieping hoog onder een schilddak met plat, de steile dakschilden gedekt met gesmoorde kruispannen.

Voorgevel uitgevoerd als rijk gedecoreerde lijstgevel met halsgevelvormig verhoogd middendeel, opgetrokken uit roodbruine machinale baksteen in kruisverband en voorzien van lisenen. Geblokte, pleisterwerk plint voorzien van kleine souterrain raampjes. Uit het midden geplaatste entree met rijk gedecoreerde houten deur waarboven een boogtrommel met een kuifachtige decoratie, daarboven in een -natuurstenen- omlijsting een drielicht bovenlicht met glas-in-lood, bekroond door een tableau met jaartal. In de boogtrommels boven de begane grondramen decoraties in de vorm van kopjes. Aan weerszijden van de middenpartij een rijk uitgewerkt houten balkon op sterk geprofileerde consoles. Het opgaand gevelwerk verlevendigd door gepleisterde speklagen. Op de hoeklisenen diamantkopjes ter afsluiting van de speklagen. De gevel afgesloten door een deels gesloten, deels open, met flesvormige balusters uitgevoerde attiek boven een doorlopende, geprofileerde gevellijst.

De hoeklisenen voorzien van een leeuwenkopdecoratie in de bekroning. Ingangspartij in de halsgevel is voorzien van een schelpdecoratie in de boogtrommel. Gietijzeren Frans balkonhekje. Halsgevel voorzien van klauwstukken. Halsgevel en attiek voorzien van obelisk- en bolvormige bekroningen.

Houten raamkozijnen met H-type ramen, deels gerenoveerd.

Achtergevel zeer sober uitgevoerd, vlak gepleisterd met eenvoudige kozijnen. Ter hoogte van de begane grond een recente, plat gedekte uitbouw.

Het interieur van de begane grond bezit nog grotendeels rijke oorspronkelijke afwerking; onder meer zwart marmeren schouwmantels, stucplafonds met lijstwerk hoek- en middendecoraties, rijk uitgevoerd in de kamers en suite; houtwerk van lambrizering, vensteromtimmeringen en plafond in de voorkamer in de oorspronkelijke kleurstelling, overigens veelal overgeschilderd of monochroom.

Tochtpui in portaal met glas-in-lood origineel. Tussen de originele tochtpui en de voordeur een van elders overgebracht stel polychroom glas-in-lood deuren. Interieur van souterrain, verdieping en kaplaag door sobere uitvoering en modernisering zonder monumentale waarde.

Waardering

Herenhuis met exterieur en gedeelte interieur van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarden. Van belang vanwege ensemblewaarden en gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 508309. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1892
1892
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Frederiks, J.A. ; Zeeland
architect / bouwkundige / constructeur