Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508320
Complexnummer
508309 - Title
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82681/76
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Middelburg L 4264
Middelburg L 3954
Middelburg L 4083
Middelburg L 3955
Middelburg L 3956
Loskade 7, 4331 HV te Middelburg
Loskade 9, 4331 HV te Middelburg
Loskade 11, 4331 HV te Middelburg
Loskade 13, 4331 HV te Middelburg
Loskade 15, 4331 HV te Middelburg
Loskade 15 A, 4331 HV te Middelburg

Omschrijving

Inleiding

Een blok herenhuizen, omstreeks 1905 door C.A. Goethals te Middelburg ontworpen in een naar de Jugendstil en Berlagiaanse stijl verwijzende trant.

Algemeen kenmerkend is het door variatie in goothoogten, gevelvormen, erkers e.d. levendige gevelbeeld.

Omschrijving Het blok bestaat uit vijf aaneen gebouwde woonhuizen van twee bouwlagen en een kaplaag hoog, alle voorzien van een souterrain. Stylistisch vormen de woningen in kozijnvormen, gevelafwerking, detailleringen, dakvormen e.d. een eenheid maar vertonen door variatie in gevelvormen, erkers, uit- en opbouwen en entreepartijen een zeer levendig gevelbeeld. De buitenste woningen van het complex zijn voorzien van torenachtige, uitkragende en verhoogde gevelpartijen, de tussenwoningen zijn voorzien van vlaamse gevels welke de gootlijsten doorbreken. De Jugendstil invloed is met name terug te vinden in de vormgeving van ijzeren onderdelen zoals hekwerken en consoles. Berlagiaanse invloeden vooral in de detaillering van natuurstenen lijsten, blokken, bogen en kolommen.

Algemeen kenmerkend zijn de geheel wit geverfde (gevelschilderwerk van na de Tweede Wereldoorlog), uit baksteen opgetrokken voorgevels; geverfde, natuurstenen details zoals plintonderdelen, blokken, deklijsten, kolommen e.d.. Houten enkel- en drielichtkozijnen veelal getoogd of in rondboogvorm uitgevoerd waarbij met name no. 15 nog de oorspronkelijke roedeverdeling in de bovenramen bezit; smalle muurdammen tussen kozijnen veelal als zuiltje gedetailleerd. Souterrainramen in de plint. Detaillering van natuursteenwerk en houtwerk is vrijwel uniform en karakteristiek voor de ontwerper. De begin- en eindwoning zijn voorzien van uitkragende, torenachtige elementen onder tentdaken en een loggia t.p.v. de verdieping resp. de entree met rijke detaillering aan hekwerken, consoles, kolommen e.d. in Jugendstil resp. berlagiaanse trant; de tussenwoningen iets terughoudender uitgevoerd met accenten als kleinere topgevelpartijen en balkons, entreeluifels en een erker op gedecoreerde houten ondersteuningsconstructies. De zeer sobere zijgevel is uitgevoerd in geel metselwerk met rood voegwerk. De voorgevels afgesloten door een uitkragende gootlijst op kwartronde klosjes. Zadeldaken per pand door een topgevel gescheiden, met voordakschild voorzien van kleine dakkapellen en gedekt met gesmoorde tuile du nord (no. 9 met rode holle pannen), een klein achterschild waarop aansluitend een plat dak tot de achtergevel.

Waardering

Woonblok van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als bijzonder vormgegeven groep woningen en als voorbeeld uit het oeuvre vanontwerper en mr. timmerman Goethals; van ensemblewaarde en van belang vanwege gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 508309. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis woonblok

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1905
1905
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis herenhuizen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Rationalisme
invloeden
Art Nouveau
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Goethals, C.A. ; Zeeland
aannemer / uitvoerder