Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509347
Complexnummer
509346 - -
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82715/39
Kadastrale aanduiding
Texel L 293
Bij Stuifweg 4, 1794 HB te Oosterend

Omschrijving

Inleiding

Voormalige UITWATERINGSSLUIS met drie sluisdeuren en toevoerende kanalen, gerealiseerd in 1875 maakt onderdeel uit van het uitwateringscomplex van de polders "Het Noorden", "Eijerland", "Waal en Burg". Het toegevoerde water is afkomstig uit drie toevoeren: een noordelijke boezem (t.b.v. de afwatering van de polder Eijerland), een zuidwestelijk gelegen boezem en de molenkolk (t.b.v. de afwatering van de polder Het Noorden) en een zuidelijke boezem (t.b.v. de afwatering van de polder Waal en Burg). Vanwege het verzwaren van de zeedijk aan de oostkant van het eiland in 1980 heeft Rijkswaterstaat het gedeelte ten oosten van de sluisdeuren verwijderd en de niet meer dienst doende sluis daar met een betonnen wand afgesloten.

Omschrijving

De uitwateringssluis heeft drie houten sluisdeuren, met verticaal schuivende deuren. De sluismuren van de uitwateringssluis zijn opgetrokken in paarsrode baksteen, met hardstenen verstevigingen op een aantal hoeken en zijn (later) voorzien van betonnen dekplaten. Boven elke sluisdeur is een gietijzeren windwerk aangebracht, waarlangs de sluisdeuren omhoog 'gedraaid' konden worden. Het windwerk rust gedeeltelijk op de sluismuur en het andere deel is bevestigd aan de houten sluisdeuren. Boven de middelste schuif is in de damwand een hardstenen gedenkplaat, ter herinnering aan de eerste steenlegging, aangebracht. Voorts zijn er in de damwand diverse smeedijzeren verankeringen zichtbaar.

Waardering

De uitwateringssluis is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het uitwateringscomplex van de polders "Het Noorden", "Eijerland", "Waal en Burg". Daarnaast is het object uit waterstaatkundig oogpunt van belang als een uit het vierde kwart van de 19de eeuw daterende drieledige keer- en spuisluis.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 509346. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Sluis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1875
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing