Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509428
Complexnummer
509425 - O.L.V. van Lourdes
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82921/94
Kadastrale aanduiding
Lichtenvoorde V 804
Bij Waalderweg 3, 7263 RX te Mariënvelde

Omschrijving

Inleiding

Vrijstaand BAARHUISJE uit 1932, behorende bij het complex, bestaat uit de volgende onderdelen: kerkgebouw, pastorie met tussenlid en baarhuisje.

Omschrijving

Het achter het koor van de kerk (apart monumentnummer 509426) vrijstaande BAARHUISJE is in baksteen opgetrokken, bezit een rood trasraam en wordt door een zadeldak met gesmoorde verbeterde oud Hollandse pan gedekt. Naast de geprofileerde daklijst die in de kopse zijden van het gebouwtje zich uit de langszijden omhoekt, komen ook de betonnen impostblokken op de uitgemetselde hoeken als detailleringen in de kerk en pastorie (apart monumentnummer 509427) voor. De voorgevel is op enkele kleine afwijkingen na, identiek aan de achtergevel. De deurpartijen in beide zijden worden door een streklaag afgesloten. Het deurkozijn rust op hardstenen neuten en een gemetselde dorpel. De geveltop is bezet met een lichtspleet rustend op twee lekdorpeltegels en afgesloten door een rollaag. Het dakoverstek wordt door eenvoudig gesneden doorgetrokken gordingen ondersteund. De schuine zijden van de geveltop zijn als rollaag uitgevoerd.

De VOORGEVEL bevat dubbele paneeldeuren met een zelfde profiel als in de voordeur van de pastorie, maar de dubbele deuren zijn voorzien van 2x2 ruiten met beneden een ventilatieroostertje. In de LINKER ZIJGEVEL zijn aan weerszijden van de middenas onder de daklijst tweemaal twee gekoppelde vierruits ramen, voorzien van een kruiskozijn gesteld.

De ACHTERGEVEL bevat een opgeklampte deur. Voor het overige is deze gelijk aan de voorgevel. De RECHTER ZIJGEVEL is identiek aan de linker zijgevel.

Waardering

BAARHUISJE maakt onderdeel uit van een complex met de kerk en pastorie als onderdelen.

- van architectuurhistorische waarde vanwege de goed en gaaf bewaarde hoofdvorm waarin het een goed beeld geeft van een baarhuisje uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Het baarhuisje valt onder meer op door gave verhoudingen en fraaie detaillering.

- van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging naast het kerkhof en achter het koor van de kerk.

- van cultuurhistorische waarde vanwege de relatie met de kerk en pastorie. Het baarhuisje is van belang als uitdrukking van een funeraire ontwikkeling uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 509425. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Baarhuisje Katholieke begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1932
1932
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver