Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509763
Complexnummer
509761 - Arca Pacis
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82634/17
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Driebergen-Rijsenburg C 4035
Bij Kloosterlaantje 1, 3972 GW te Driebergen-Rijsenburg

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 3

Om het complex aan de Engweg gelegen TUINMUUR van het kloostercomplex Arca Pacis. De muur is opgetrokken in kruisverband en heeft een hoogte van ongeveer twee meter. De muur wordt bekroond door een uitkragende rollaag waarop een ezelsrug is aangebracht. Hierop bevindt zich een strekkenlaag voorzien van ijzeren pinnen. Deze zijn op veel plaatsen verdwenen. De muur is vastgebouwd aan het hoofdgebouw en begint direct westelijk daarvan. In dit deel bevinden zich twee getoogde houten poorten. Meer naar het westen overspant de muur een sloot en buigt vervolgens in noordelijke richting af. In een gebogen krommende lijn buigt de muur vervolgens in oostelijke richting af om eerder genoemde sloot wederom te overspannen. Het oostelijke deel van de muur dateert van na 1896, evenals het vervolg van de muur, dat weer in zuidelijke richting afbuigt. Dit deel is opgetrokken in halfsteensverband met steunberen voorzien van afzaten. Aan de zuidzijde tenslotte loopt de muur in een krommende lijn langs een zeventiende eeuwse stal (Engweg 50) en de kloosterkerk om vervolgens weer bij het hoofdgebouw uit te komen. Direct aan de oostzijde van het hoofdgebouw bevindt zich in de muur nog een deur.

Waardering

De muur is van cultuurhistorische waarde als compleet bawaard voorbeeldvan een omheinde aanleg die uitdrukking geeft aan de beslotenheid van het Rooms-Katholieke kloostercomplex Arca Pacis. De muur is van ensemblewaarde als onderdeel van het complex en in relatie tot delandelijke omgeving.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 509761. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinmuur

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1883
1883
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing