Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509816
Complexnummer
509806 - Woonhuiscomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82854/10
Kadastrale aanduiding
Zwolle E 5643
Prinses Julianastraat 62, 8019 AX te Zwolle

Omschrijving

Omschrijving

WOONHUIS op hoek, opgetrokken in gele verblendsteen met rode sierbanden met witte blokken. De vensters zijn voornamelijk rechtgesloten en voorzien van bovenlichten met roedenverdeling.

De ingangsportiek bevindt zich boven een trap van vier treden centraal in de zijgevel (N). In de portiek paneeldeuren met bovenlichten, facetgeslepen glas, sierijzers en enkele eenvoudige Art Nouveau basreliëfs. Boven de bovenlichten een houten lijst met diamantkoppen. De ingang en de traplichten erboven worden geflankeerd door twee witgepleisterde lisenen, die aan de bovenzijde zijn voorzien van uitkragende elementen. Daarboven is over de gehele breedte van de gevel een segmentboogfries van rode en witte verblendsteen aangebracht. Links van de ingang zijn onder de vensters majolica tegeltableaus geplaatst met gestileerde florale motieven. Rechts op de begane grond een rechtgesloten venster onder een segmentboog.

De linker helft van de voorgevel (O) wordt op de begane grond en de verdieping in beslag genomen door een halfronde erker met drie vensterassen en een balkon. Twee dubbele balkondeuren onder rondbogen verschaffen toegang tot het balkon. De twee vensterassen in het rechter deel van de gevel zijn voorzien van majolica tegeltableaus met gestileerde florale motieven onder de vensters op de verdiepingen. Op de tweede verdieping een loggia met twee rondbogen en houten balkonhekjes.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de zeer zuivere Art Nouveau bouwstijl

- als onderdeel van een gehele straatwand met Art Nouveau panden die in één keer is ontworpen

- de gaafheid van het exterieur

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 509806. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1905
1906
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Broekema, G.B. ; Overijssel
architect / bouwkundige / constructeur