Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510208
Complexnummer
510207 - Nuova
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82738/191
Kadastrale aanduiding
Zeist N 2266
Utrechtseweg 46, 3704 HD te Zeist

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 1

Het evenwijdig aan en op enige afstand van de Utrechtseweg gelegen LANDHUIS op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond met uitbouwen aan verschillende zijden. Het hoofdvolume telt twee bouwlagen onder een afgeplat schilddak gedekt met leien, voorzien van diverse dakkapellen met pilasters naast en frontons boven de vensters en voorzien van geprofileerde goten op klossen. De gevels zijn boven een grijsgeschilderde plint witgepleisterd met imitatievoegwerk in de eerste bouwlaag. Ter hoogte van de verdieping en de daklijst zijn profiellijsten aangebracht. Er zijn twee typen houten vensters: T-vensters en drielichtsvensters voorzien van houten pilasters; sommige kozijnen zijn uitgevoerd met openslaande deuren. De vensters op de verdieping worden bekroond door geprofileerde lijsten of gebogen en driehoekige frontons op consoles. De aanbouwen zijn allen gedekt door platte daken en uitgevoerd als balkon met balusterhekwerken. De symmetrische, vijf-assige voorgevel of noordgevel heeft een middenrisaliet van drie vensterassen. In de eerste bouwlaag bevinden zich in het risaliet drie openslaande deuren met bovenlicht, in de eerste bouwlaag bevindt zich in het risaliet één T-venster met getoogd fronton. Ter weerszijden van dit venster bevindt zich een balkon onder een vlak dak, rustend op kolommen. Op de geprofileerde dakgoot van het risaliet is tussen de dakkapellen een borstwering gezet. Op de hoeken zijn bolvormige decoraties geplaatst. In de gevel ter weerszijden van het risaliet bevinden zich in de eerste bouwlaag een samengesteld venster met bovenlicht en stolpende deuren.

De achtergevel heeft een asymmetrische indeling van zes assen. Links bevindt zich een risalerend bouwdeel met zowel in de eerste als in de tweede bouwlaag een samengesteld venster. De rechterzijde van de gevel heeft een zeer kleine voorsprong. Tussen het genoemde risaliet links en de voorsprong in de gevel rechts is de gevel drie vensterassen breed. Ter hoogte van de geprofileerde lijst tussen de eerste en de tweede bouwlaag is over de gehele breedte een balkon op vier consoles geplaatst dat voorzien is van een balusterhekwerk.

De middelste dakkapel is groter uitgevoerd dan allle andere dakkapellen en kent een Serliana-motief als bekroning. Voor de gevel is een terras aangebracht met balusterhekwerk. De rechterzijgevel kent twee aanbouwen onder plat, waarop balkons met balusterhekwerk zijn geplaatst. De rechter aanbouw is breder dan de linker en heeft in het muurwerk pilasters ter weerszijden van de gemoderniseerde ingang gekregen. Tussen de genoemde aanbouwen is recentelijk een moderne serre gezet. Zowel de ingangspartij als de de serre vallen buiten de bescherming.

De linkerzijgevel heeft rechts een voorsprong van twee assen breed. Voor de gevel is een gekoppelde serre en veranda onder een plat gezet. De serre heeft een omgaande samengestelde vensterpartij met roeden bovenlichten gekregen. Zowel op het dak van de serre als op de veranda bevindt zich balusterhekwerk.

Waardering complexonderdeel 1

Het landhuis Nuova is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een buitenhuis in eclectische stijl. Het is voorts van cultuurhistorisch belang als onderdeel van de Stichtse Lustwarande en heeft een hoge ensemblewaarde vanwege de sterke historisch-ruimtelijke relatie met de door Copijn aangelegde parkaanleg en het koetshuis.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510207. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1842
1842
exact
verbouwing
1907
1907
exact
verbouwing
1912
1912
exact
verbouwing
1970
1970
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden