Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510236
Complexnummer
510232 - Hoog Beek en Royen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82744/128
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Zeist L 1045
Driebergseweg 1 A, 3708 JA te Zeist

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 4

Een tegenover de rechter zijgevel (oost) van het hoofdgebouw en een weinig richting park gesitueerd KOETSHUIS met witbepleisterde gevels op rechthoekige plattegrond. Het koetshuis heeft één bouwlaag onder een met blauwe Hollandse pannen gedekt zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de weg staat. De voor- of westgevel bevat in een drietal met aanzetstenen gekoppelde rondboog-spaarvelden de dubbele toegangsdeuren. Boven de linker deur bevindt zich een rondboogvenster en boven de middelste deur een klein Serliana-venster. In de rechter spaarveld is de dubbele deur ten behoeve van de hieronder genoemde aanpassing tot woning, vervangen door een driedelig venster met het oorspronkelijke ronde venster erboven. Onder de nok een dergelijk rond venster en een hijsbalk. De achtergevel heeft een identieke indeling van drie gekoppelde rondboog-spaarvelden, waarvan de linker twee een rond venster met spinnekop-roedenindeling hebben. In het rechter spaarveld is het ronde venster dichtgezet.

In 1906 is de rechter zijgevel van het koetshuis gewijzigd ten behoeve voor een woning. Deze gevel bevat van links naar rechts twee T-vensters, een deur met bovenlicht, een T-venster en een T-venster met deur en bovenlicht. In het dakschild zijn drie dakkapellen met zadeldakjes aangebracht. De linker zijgevel is wat de indeling betreft nog origineel en bezit twee achtruits dubbele deuren.

Waardering complexonderdeel 4

Het koetshuis van Hoog Beek en Royen is van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een midden 19de eeuws bijgebouw, mogelijk naar ontwerp van J.D. Zocher. Tevens van ensemblewaarde als oorspronkelijk onderdeel van de buitenplaats Hoog Beek en Royen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510232. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1835
1835
exact
verbouwing
1906
1906
exact
gedeelte tot woning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Zocher, J.D. sr. ; Utrecht
tuinarchitect / landschapsarchitect