Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510744
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82765/57
Kadastrale aanduiding
Deventer E 7653
Van Twickelostraat 13, 7411 SC te Deventer

Omschrijving

Inleiding

Het noordelijk deel van de voormalige vestingwerken is tussen 1886 en 1894 bebouwd in één bouwstijl met voornamelijk trekken van de Hollandse Neo-Renaissance. Dit WOONHUIS, met trekken van de Um 1800-stijl, ligt op de hoek van de Van Twickelostraat en de Kapjeswelle, aan de IJssel. Het pand is gebouwd in 1894, naar ontwerp van H.H. Kramer uit Leeuwarden. Opvallend is de sobere classicistische eenvoud waarin het pand uitgevoerd is.

Vanaf de jaren dertig zijn in het pand instanties voor keuring van zuivelprodukten gehuisvest; tot 1982 het Botercontrolestation Gelderland - Overijssel en van 1958 tot 1993 de Stichting Regionaal orgaan voor Melkhygiëne Oost Nederland.

De erfscheiding bestaat uit een smeedijzeren HEK op een lage muur met ezelsrug, deels onderbroken door de zijgevel, eindigend in een pijler met natuurstenen bekroning.

Omschrijving

Woonhuis opgetrokken in baksteen over twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak met leien in Maasdekking. Het pand staat op een deels natuurstenen plint, heeft een overstekende houten kroonlijst en een gepleisterde waterlijst op de verdiepingscheiding. Alle vensters zijn rechtgesloten, op de begane grond onder segmentbogen met bakstenen boogtrommels, op de verdieping onder rondbogen met betegelde boogtrommels.

De entree bevindt zich in de zijgevel (N) in een portiek met een drielicht op consoles in het gevelvlak. Rechts op beide verdiepingen een drieruits schuifvenster, links op de begane grond één en op de verdieping twee schuifvensters.

De hoofdgevel aan de IJssel heeft een sterk vooruitstekende uitbouw over twee verdiepingen onder een steekkap. Het gevelvlak rechts van de uitbouw ligt ver terug, en heeft op de begane grond een serre-achtige erker onder een met leien gedekt dakschild en een balkon op de verdieping. Links van de uitbouw eveneens een erker met dakschild en balkon. De vensters zijn met persiènnes behangen. Op de verdieping een ingemetselde natuurstenen "fontein" met zeemonster en schelpmotieven. De achterzijde wordt gedomineerd door de aanbouw waarin zich het trappenhuis bevindt, dat achterom bereikbaar is via een deur met stoep. Van het INTERIEUR is de indeling intakt, enkele architectonische details zijn eveneens bewaard gebleven, o.a. stucplafonds, schouwen en terazzo-vloeren.

Waardering

Woonhuis van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de kwaliteit van het ontwerp en de uitvoering

- de bouwstijl

- de beeldbepalende ligging, zowel in de Van Twickelostraat als in de Kapjeswelle aan het IJsselfront

- de gaafheid van in- en exterieur

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1894
1894
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Stadsvilla

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kramer, H.H. ; Overijssel
architect / bouwkundige / constructeur