Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511811
Complexnummer
511805 - Sterkenburg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82684/102
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Driebergen-Rijsenburg D 696
Langbroekerdijk 10 A, 3972 ND te Driebergen-Rijsenburg

Omschrijving

Onderdeel 6

DUIVENTOREN uit 1862, centraal gelegen in het weiland ten oosten van kasteel Sterkenburg en op een van de vroeg 17de-eeuwse lanen georienteerd. De duiventoren is in dezelfde vroege neo-renaissance stijl opgetrokken als de oranjerie en de vierkante toren van het kasteel naar ontwerp van de architect N.J. Kamperdijk volgens een mathematisch opgezet ontwerpsysteem. De rood bakstenen toren op 6-hoekig grondplan zwenkt boven het maaiveld enigszins in en wordt gedekt door een 6-zijdige uitzwenkende spitse kap (in 1996 gerestaureerd) die bekroond wordt door smeedwerk met zink een koperen bol en windvaan. De toren heeft een omgaande rondboogfries met 30 duivengaten. Een lijst deelt de zes gevelvlakken halverwege in twee delen en in elk van de zo ontstane muurvlakken bevindt zich een smalle lichtspleet. De ingang in de noordgevel bestaat uit een opening met rondboog. In de toren zijn op de etage 420 nissen tegen de oostelijke en zuidelijke (warme) muren gemetseld.

Waardering

DUIVENTOREN behorende tot de historische buitenplaats Sterkenburg, van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving, tot stand gekomen volgens mathematische ontwerpprincipes en ontwerp van de architect N.J. Kamperdijk; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - als 'point de vue' in de historische park- en tuinaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - vanwege de hoge mate van gaafheid van interieur en exterieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511805. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Duivenhok(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1862
1862
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing