Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512188
Complexnummer
512186 - Complex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82909/19
Kadastrale aanduiding
Ouderkerk aan den IJssel B 3476
Tegenover IJsseldijk-Noord 67, 2935 BH te Ouderkerk aan den IJssel

Omschrijving

Inleiding

GRAFMONUMENT in Neoclassicistische stijl uit het laatste kwart van de 19de eeuw is opgericht ter nagedachtenis aan A.J. Schelling, overleden te Caïro in 1883. Het grafmonument bevindt zich aan de westzijde, nabij het hekwerk langs de dijk, op de tegen de dijk aangelegde begraafplaats van Ouderkerk aan de IJssel.

Omschrijving

Natuurstenen grafmonument bestaat uit een sokkel met inscriptie, waarop als funerair motief een op een basement geplaatste afgebroken zuil is geplaatst.

Waardering

Het grafmonument van A.J. Schelling is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een in Neoclassicistische stijl vormgegeven grafmonument uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Als zodanig is het een herkenbaar voorbeeld van de funeraire cultuur uit die periode. Tevens heeft het ensemblewaarde door de beeldbepalende situering aan de voorzijde van de begraafplaats en vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512186. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1883
1883
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
stijlzuiver