Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512731
Complexnummer
512729 - Kerk/Klooster St. Antonius v. Padua
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82808/65
Kadastrale aanduiding
Heerlen C 5618
Beersdalweg 64, 6412 PE te Heerlen

Omschrijving

Inleiding

In 1929 in de stijl van het Traditionalisme gebouwd KLOOSTER ter ere van Sint Antonius van Padua. In het klooster is tevens een pastorie ondergebracht. Klooster en pastorie zijn gebouwd naar een ontwerp van architect F.P.J. Peutz.

Het klooster is tegen de rechterzijgevel van de kerk ter ere van Sint Antonius van Padua gebouwd.

Aan de binnenplaatszijde van het klooster is een aanbouw in een bouwlaag met plat dak gerealiseerd. Deze aanbouw is uitgesloten van bescherming. De aanbouw aan de rechterzijgevel in een bouwlaag met zadeldak is eveneens uitgesloten van bescherming. Dit geldt eveneens voor de aanbouw met plat dak aan de achtergevel.

Omschrijving

Kloostergebouw op L-vormige plattegrond. Samen met het middenschip en de rechter kruisarm van de kerk vormt het klooster een carré-vormig gebouw rond een kleine binnenplaats.

Het kloostergebouw telt twee bouwlagen en een dakverdieping. Zadeldaken met Hollandse pannen. Dakvensters van omstreeks 1990.

houten vensters en deuren. In de frontgevel vensters met kunststof kozijnen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en kunststeen.

Rechterdeel FRONTGEVEL vooruitspringend en uitlopend in een topgevel. Topgevel met kunststenen schouderstukken en sluitsteen, en vlechtingen als muurafdekking.

In linkerdeel van vooruitspringend geveldeel een portiek met aan twee zijden een spitsboogvormige toegang. Rechthoekige houten toegangsdeur met aan weerszijden en aan bovenzijde smalle vensters met kleine glazen bouwstenen. Venstertje aan bovenzijde in een trap-vorm.

Aan de rechterzijde van de entree een klein smal venster en in de topgevel twee smalle hoge vensters. Venster met baksteen dorpelstenen en strek.

In de RECHTERZIJGEVEL vensters met houten kozijnen en met authentieke roedeverdeling. Aan het middendeel van de rechterzijgevel in de eerste bouwlaag een aanbouw in een bouwlaag met een zadeldak met Hollandse pannen. Aan de ACHTERGEVEL van de kloostervleugel een aanbouw van omstreeks 1980in een bouwlaag met plat dak.

In de achtergevel kunststof vensterkozijnen.

Achtergevel uitlopend in een topgevel met kunststenen schouderstukken en sluitsteen.

Achtergevel van kloostervleugel en de rechterkruisarm van de kerk met elkaar verbonden door een kloostergang in een bouwlaag met plat dak.

Van het INTERIEUR van het klooster is het volgende van belang.

Ontvangsthal met tegelvloer met rode en zwarte tegels. Authentieke voordeur met rondom venstertjes met gekleurde glazen bouwstenen.

Waardering

Het kloostergebouw is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling.

Het kloostergebouw met kerk bezit architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een "Gesamtkunstwerk" binnen oeuvre van architect F.P.J. Peutz. Ensemblewaarde ontleent het kloostergebouw aan de situering: aan de linkerzijde verbonden met de kerk ter ere van Sint Antonius van Padua en in de directe nabijheid van de voormalige mijnwerkerskolonie Husken, welke inmiddels is afgebroken, en daarmee van belang voor het aanzien van dit deel van de gemeente Heerlen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512729. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Klooster Klooster en pastorie

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1929
1929
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Peutz, F.P.J. ; Limburg
architect / bouwkundige / constructeur