Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513507
Complexnummer
513505 - Textielfabriek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82817/172
Kadastrale aanduiding
Losser I 8958
Bij Gronausestraat 309, 7581 CV te Losser

Omschrijving

Omschrijving

Rechthoekig KETELHUIS met KOLENBUNKER, IJZEROPSLAG, POMPENLOKALEN en SMEDERIJ uit 1926-'28. Het onderkelderde ketelhuis is opgetrokken in rode machinale baksteen. Het zadeldak is gedekt met grijze Hollandse pannen. De voorgevel (Z) is voorzien van drie gevelvelden die onder de dakaanzet door een klimmend keperboogfries worden afgesloten. De gevel heeft een granieten top en schouderstukken. De entree in het linker, risalerende deel van de voorgevel is binnen een granieten omlijsting met een gekruld fronton geplaatst. De toegang is bereikbaar via een gemetselde trap met ijzeren balustrade. De in rode baksteen opgetrokken KOLENBUNKER die aan de rechterzijde van het ketelhuis staat, is aan de voorzijde hoog en smal opgetrokken met een plat dak en heeft een betonnen draagconstructie met vullingen van baksteen. De voorgevel kraagt vanaf de tweede verdieping uit en wordt ondersteund door betonnen consoles. De vier traveeën op de begane grond zijn voorzien van zestienruits vensters met daarboven achtruits vensters, gescheiden door een betonnen latei en een gemetselde borstwering. De bovenzijde van de bunker wordt rondom afgesloten met een strook van steeds twee vensters onder een iets uitkragende, betonnen daklijst. De entree van de bunker bevindt zich in de smalle zijgevel (O). Het interieur van de kolenbunker verkeert nog in originele staat. In het interieur bevinden zich ondermeer de lift om de kolen tot bovenin de bunker te transporteren, de drie betonnen silo's, en de transportband. Achter de kolenbunker ligt de IJZEROPSLAG, een één verdieping hoog bouwdeel op eveneens rechthoekige grondslag, voorzien van een door stalen spanten gedragen mansarde kap. Achter de ijzeropslag liggen de POMPENLOKALEN, beide delen zijn drie bouwlagen hoog. Het tegen de ijzeropslag grenzende deel is voorzien van een zadeldak en het hoge zuidwestelijke deel van een licht hellend lessenaardak. In de meest zuidwestelijke hoe van het gebouw ligt de transformatorruimte. De gevels van alle bouwdelen zijn voorzien van entrees en raampartijen met verschillende groottes en indelingen, het merendeel van de vensters is geplaatst tussen wit geschilderde betonnen boven- en onderdorpels. De roedenverdelingen zijn eveneens wit geschilderd. Het zuidwestelijk gelegen pompenlokaal heeft blinde gevels.

Waardering

Voormalig KETELHUIS met KOLENBUNKER, IJZEROPSLAG, POMPENLOKALEN en SMEDERIJ is van algemeen architectuurhistorische en stedebouwkundige waarde vanwege:

- de gaafheid

- het geheel gave binnenwerk van de kolenopslag

- de vroeg 20e-eeuwse constructie van de kolenbunker in gewapend beton

- de functioneel-typologische zeldzaamheid

- de functionele en ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van het fabriekscomplex

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513505. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Ketelhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1926
1928
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Beltman, A. ; Overijssel
architect / bouwkundige / constructeur