Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513598
Complexnummer
513597 - Torenhoeve
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82769/14
Kadastrale aanduiding
Slochteren P 1993
Hoofdweg 113, 9626 AC te Schildwolde

Omschrijving

Omschrijving

OLDAMBTSTER BOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS en SCHUUR (1869, Ambachtelijk-traditionele stijl met enkele Chaletstijl elementen). Het één verdieping hoge, deels onderkelderde symmetrische VOORHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond heeft geblokte witgepleisterde gevels op een donker gepleisterd trasraam en wordt gedekt door een zadeldak waarop zwarte geglazuurde Hollandse pannen; één schoorsteen op de nok; decoratieve windveren. De gevels worden geleed door H-vensters met glas-in-lood in de bovenlichten en gepleisterde omlijsting.

Centraal in de voorgevel (noordwestzijde) bevindt zich de entree, bestaande uit twee houten paneeldeuren waarin gietijzeren panelen met bovenlicht en gepleisterde omlijsting; drie treden hoge rood-bakstenen stoep. Boven de entree een houten balkon ondersteund door ijzeren consoles; twee openslaande tweeruits vensters; ijzeren balustrade. Aan weerszijden van de entree twee H-vensters en aan weerszijden van het balkon één H-venster. In de top een gepleisterd medaillon waarin staat geschreven 'Gebouwd door Jakob T. Kuiper en Hindrika P. Smith 1869', omgeven door twee decoratieve drie-hoekige gepleisterde vlakken.

Aan de noordoostzijde twee H-vensters, twee tweeruits zaadvensters en twee tweeruits keldervensters met diefijzer. Aan de voorzijde van de krimp een H-venster, aan de zijkant twee niet-originele schuurdeuren.

Aan de achtergevel (zuidoostzijde) is de schuur aangebouwd.

Aan de zuidwestzijde de niet-beschermde erker (1935). Links van de erker één H-venster, een tweeruits zaadvenster en een keldervenster met diefijzer. Boven de erker een tweeruits zaadvenster. In de krimp twee T-vensters onder rollaag en een houten deur met bovenlicht waarin glas-in-lood onder rollaag.

De HOOFDSCHUUR op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop rode Hollandse pannen; houten makelaar; muurankers.

De wanden van de krimp aan de noordoostzijde zijn blind.

In de gerestaureerde achtergevel (zuidoostzijde) twee houten schuurdeuren waarin een kleine deur, twee houten schuurdeuren, een halfronde gevelsteen waarin gegraveerd 'J.T.K. en H.P.S. 1869', vijf halfronde vensters met ijzeren roedenverdeling, twee getoogde zesruits vensters en een twaalfruits venster met halfrond bovenlicht waarin decoratieve ijzeren roedenverdeling, alle onder rollaag.

Aan de voorzijde van de krimp aan de zuidwestzijde een T-venster en aan de zijkant twee T-vensters, een opgeklampte houten deur en veertien halfronde vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling onder rollaag; aan deze zijde is rechts de bijschuur aangebouwd.

De opnieuw opgetrokken aangebouwde BIJSCHUUR op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een schilddak met wolfeinden waarop rode Hollandse pannen; twee houten makelaars; strakke windveren; muurankers.

In de voorgevel aan de noordoostzijde twee houten schuurdeuren. Aan de zuidoostzijde drie niet-originele schuurdeuren en niet-origineel negenruits venster. In de achtergevel aan de zuidwestzijde twee halfronde vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling onder rollaag. Aan de noordwestzijde twee getoogde vierruits vensters onder rollaag.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: in de woonkamer de blinden, de houten schouw en de paneeldeuren.

Waardering

Oldambtster boerderij met aangebouwde bijschuur van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een Oldambtster boerderij uit 1869 in de provincie Groningen

- vanwege de typerende vormgeving en bijzondere detaillering

- vanwege de redelijke mate van gaafheid

- vanwege de fraaie en beeldbepalende ligging aan het hoofdlint van Schildwolde

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513597. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1869
1869
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Oldambtster boerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden
Chalet-stijl
invloeden