Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514897
Complexnummer
514896 - Geldersche Hoeve
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82681/157
Kadastrale aanduiding
Bladel K 127
Akkerweg 4, 5531 NT te Bladel

Omschrijving

Inleiding.

De KORTGEVELBOERDERIJ 'De Geldersche Hoeve' maakt deel uit van een complex van boerderij met schuur, dat omstreeks 1910 werd gesticht in de ontginning bij de Aa of Goorloop. De boerderij staat met de nokas haaks op de ontsluitingsweg, en parallel aan de genormaliseerde beek. In 1973 is de voorstal verbouwd.

Daarbij werden met name in de zuidelijke zijgevel kleine wijzigingen aangebracht.

Omschrijving.

De langgerekte boerderij telt één bouwlaag en wordt gedekt door een mansardedak met muldenpannen. De schoorsteen op het zuidelijke dakschild markeert de schouw in de keuken; die op het noordelijke dakschild de schouw in de slaapkamer. Het woonhuis is gesitueerd in het westelijke deel van het pand; het bedrijfsgedeelte in het oostelijke deel. De gevels zijn opgetrokken in baksteen; de voorgevel is voorzien van gietijzeren sierankers, een gepleisterde plint en dito banden. De symmetrische voorgevel telt drie vensterassen.

Een in een ondiep portiek gelegen paneeldeur met smeedijzeren rooster wordt aan beide zijden geflankeerd door een getoogd T-schuifvenster met persiennes. Op de verdieping drie kleinere, eveneens getoogde T-schuifvensters. In de topgevel is een gepleisterd veld met de tekst: "Geldersche Hoeve". De zuidelijke, gedeeltelijk gepleisterde zijgevel is van west naar oost voorzien van twee T-schuifvensters met persiennes van de goeikamer en twee T-schuifvensters van de keuken. Oostelijk van de keuken ligt de voorstal en de stal met deel. De zuidelijke gevel is voorzien van een opgeklampt deurtje met gedeeld bovenlicht naar de voorstal, en bovenliggend vernieuwd driedelig licht (waarschijnlijk oorspronkelijk een laadluik naar de taszolder) en een reeks van drie stalvensters. De gevels van het bedrijfsdeel zijn voorzien van forse steekankers, die het vloerniveau van de taszolder aangeven. De noordelijke zijgevel heeft een T-schuifvenster met persienne, een keldervenster met diefijzers met bovenliggend opkamervenster, een opgeklampte deur naar de voorstal en een viertal rechthoekige stalven- sters. Vóór het woonhuis ligt een bakstenen stoep. In de tuin zijn onder meer van belang een put en een drietal knotlinden. Ten zuiden van de boerderij een omhaagde boomgaard.

Waardering.

De boerderij is van algemeen belang. Het object heeft cultuur-historisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Kempen en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij in het interbellum. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de sobere aan stedelijke voorbeelden ontleende ornamentiek. Het geheel is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als voorbeeld van een gave ontginningsboerderij uit het interbellum zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514896. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Erfbeplanting
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boomgaard
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Put
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1915
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing