Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515052
Complexnummer
515051 - St.Fredericus en Odulphus
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82984/119
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Leiden M 8968
Leiden M 6211
Zoeterwoudsesingel 50, 2313 EK te Leiden

Omschrijving

Inleiding

In 1904 in Chaletstijl gebouwde VILLA De Hoekstee, ontworpen door Willem Cornelis Mulder (1850-1920) voor eigen gebruik en na voltooiing van de kerk in 1926, die in aansluiting bij het woonhuis eveneens in Chaletstijl werd uitgevoerd, in gebruik genomen als pastorie. In de oksel van de risaliet en de voorgevel bevond zich het uitbouwtje met de oorspronkelijke ingang. Dit is vervangen door een nieuw ingangsportaal.

Omschrijving

De villa is op een vrijwel L-vormige plattegrond opgetrokken onder een overstekend zadeldak met rode tuile-du-Nord pannen, een gemetselde schoorsteen, goten op klampen en houten windveren. De vleugel haaks op de kerk telt anderhalve bouwlaag, de vleugel evenwijdig aan de kerk tweeënhalve bouwlaag. De gevels zijn witgepleisterd boven een in hardsteen gefrijnde plint met houten vakwerk direct onder de dakgoten en in de topgevels. De gevels zijn geleed door rechtgesloten vensters met meerruits bovenlichten onder gemetselde segmentbogen.

Links van de ingang risaleert een kamer heel sterk in de voorgevel. In het dak boven de ingang bevindt zich een dakkapel onder een lessenaardak. Waar de dakkapel de gootlijst van het dak onderbreekt, zijn twee dakpannen met voluten als afsluiting aangebracht. Boven de oostelijke zijgevel bevindt zich ook een dakkapel onder een lessenaardak.

Interieur

Het interieur van de villa is goeddeels in de oorspronkelijke staat bewaard met onder meer nog aanwezig deuren en deurposten, een tochtdeur met geslepen glas, lambriseringen met panelen en gesneden traphekjes in het trappenhuis, segmentboogvormige doorgangen en een geprofileerde vierkante kolom. In de buitenmuur van het bordes boven de eerste verdieping bevindt zich een glas-in-lood venster in de stijl van de Art Nouveau.

Waardering

Villa De Hoekstee daterend uit 1904 is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een villa in Chaletstijl met oorspronkelijke interieuronderdelen en vanaf 1926 als pastorie in gebruik genomen bij de eveneens in Chaletstijl uitgevoerde kerk van de H.H. Fredericus en Odulphus.

Tevens is de villa van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld binnen het veelzijdige oeuvre van W.C. Mulder.

Voorts van situationele waarde vanwege de ruimtelijke, stilistische en functionele relatie met de kerk.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515051. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1904
1904
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden
Chalet-stijl
stijlzuiver